Novosti

Troškovi reprezentacije: Grad Ivanec na listi pet najskromnijih hrvatskih gradova

Srijeda

Prema analizama Ministarstva financija RH o ostvarenim lokalnim proračunima za 2014. te podataka o troškovima reprezentacije hrvatskih gradova, Grad Ivanec sa svojom je reprezentacijom od 47.034 kuna (ili 3,42 kune po stanovniku) proglašen najskromnijim u kategoriji srednjih gradova u Hrvatskoj (od 10.000 do 35.000 stanovnika). Treba pritom naglasiti da se u navedenoj svoti nalaze i reprezentacijski troškovi proračunskih korisnika,  a to zapravo znači da su sredstva za reprezentaciju Grada bila i manja, odnosno, da je Grad Ivanec u cijeloj 2014. za reprezentaciju utrošio 43.046 kuna ili 3,13 kuna po stanovniku.

Što se tiče nacionalne ljestvice (u koju su ubrojeni svi gradovi – veliki, mali i srednji), Ivanec je i na njoj među najskromnijima i zauzima peto mjesto, iza Zlatara, Siska, Donjeg Miholjca i Kaštela.

Ovi podaci Ministarstva financija i službeni su pokazatelj iznimno skromnih reprezentacijskih troškova i dokaz da Grad Ivanec novcem poreznih obveznika raspolaže štedljivo i odgovorno. Pokazuju to i podaci da su se iz troškova namijenjenim reprezentaciji financirali i, primjerice, pojedini troškovi za mališane u dječjem vrtiću, potrebe pojedinih udruga i učenika Osnovne škole Ivanec, otkup školske monografije i pojedinih knjiga, nabava skromnih suvenira,  poklon učenicima koji su svojim uspjesima ime Ivanca pronijeli na svjetskoj razini i sl., dok su se iz reprezentacije najmanje financirale ugostiteljske usluge i to isključivo prilikom posjeta stranih veleposlanstava, državnih dužnosnika, poslovnih partnera i sl.

print