Novosti

Javni poziv za dodjelu potpora male vrijednosti u poljoprivredi Varaždinske županije u 2016. godini

Ponedjeljak

Varaždinska županija objavila je javni poziv za dodjelu potpora male vrijednosti u poljoprivredi za 2016. godinu. Korisnik potpore je „jedan poduzetnik“- poljoprivredno gospodarstvo upisano u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava koje ima sjedište, odnosno prebivalište kao i poljoprivredne površine na području Varaždinske županije. Poljoprivrednim gospodarstvom podrazumijevaju se obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG ne treba biti u sustavu PDV-a), obrti, trgovačka društva i zadruge registrirane za obavljanje poljoprivredne djelatnosti. Na javni poziv ne mogu se javiti podnositelji u stečaju ili postupku likvidacije (zatvaranja). Zahtjevi za subvenciju se dostavljaju tijekom cijele godine, odnosno najkasnije do 30. studenog 2016.godine, a prijave za dodjelu potpora podnose se tijekom cijele godine, odnosno do utroška sredstava planiranih za proračunsku godinu.

Poziv obuhvaća sljedeće mjere:

MJERA 1. Okrupnjavanje i povećanje poljoprivrednog zemljišta

Potpora gospodarstvima koja se odlučuju na povećanje, okrupnjavanje i uređenje svog zemljišnog posjeda i to s dvije osnove:

a) 2.500,00 kn po 1 ha poljoprivrednog zemljišta kupljenog u svrhu povećanja ukupnih poljoprivrednih površina na poljoprivrednom gospodarstvu, s time da najmanja poticana površina iznosi 0,25 ha u jednom komadu,

b) 3.500,00 kn po 1 ha poljoprivrednog zemljišta kupljenog u svrhu okrupnjavanja postojećih parcela kupnjom ili zamjenom sa susjednim poljoprivrednim zemljištem.

Maksimalan iznos sredstava potpore po jednom korisniku iznosi najviše 15.000,00 kn godišnje.

MJERA 2. Analiza poljoprivrednog zemljišta

U cilju poboljšanja strukture obradivih površina i osiguranja profitabilnije poljoprivredne proizvodnje, sufinancirat će se analize poljoprivrednog zemljišta. Jednom korisniku se najviše može sufinancirati 15 analiza godišnje.

MJERA 3. Očuvanje tradicionalnih proizvoda, obrta i usluga

Cilj ove mjere je zaštita i razvoj tradicionalnih proizvoda, obrta i usluga kako bi se očuvala vrijedna baština te običaji ruralnih sredina, potaknuo razvoj kulturnog identiteta te podigla razina kvalitete života. Potpora se odobrava u visini do 50% dokumentiranih troškova, a maksimalan iznos sredstava potpore po jednom korisniku iznosi najviše 20.000,00 kn godišnje.

MJERA 4. Cjeloživotno obrazovanje

Cilj mjere je jačanje i nadogradnja formalno stečenog obrazovanja, znanja i vještina. Potpora se dodjeljuje u visini do 50% ukupnih troškova edukacije, a naviše do 5.000,00 kn po korisniku godišnje.

MJERA 5. Podizanje trajnih nasada

U cilju stvaranja novih nasada, Varaždinska županija subvencionirat će nabavku kvalitetnih voćnih sadnica te sadnica ljekovitog i aromatičnog bilja. Iznos potpore za voćne sadnice po korisniku može maksimalno iznositi 15.000,00 kuna godišnje.

MJERA 6. Nabava i postavljanje sustava za navodnjavanje

U svrhu razvoja konkurentnije poljoprivredne proizvodnje poticat će se nabava i postavljanje opreme i uređaja za navodnjavanje. Iznos potpore po korisniku može maksimalno iznositi 25.000,00 kuna godišnje.

MJERA 7. Nabava i postavljanje sustava za zaštitu od tuče

Postavljanja mreža protiv tuče je redovita tehnološka mjera pri podizanju novih višegodišnjih nasada u Županiji. Maksimalan iznos sredstava potpore po jednom korisniku iznosi najviše 25.000,00 kn godišnje.

MJERA 8. Nabava novih ili modernizacija postojećih plastenika ili staklenika

Sufinancirat će se nabava novih plastenika i staklenika nabava novih sustava za grijanje i navodnjavanje postojećih plastenika i staklenika, nabava dvostruke folije za postojeće plastenike. Iznos po korisniku je maksimalno 25.000,00 kuna godišnje.

MJERA 9. Usklađivanje proizvoda i usluga s potrebama tržišta

Usklađivanje proizvoda i usluga s potrebama tržišta je mjera koja je usmjerena povećanju konkurentnosti gospodarskih aktivnosti u ruralnim sredinama.

MJERA 10. Ekološka proizvodnja

Potpora za ekološku proizvodnju dodijelit će se za troškove stručnog nadzora i sustava ocjenjivanja sukladnosti u ekološkoj proizvodnji u visini 100 % iznosa troškova, a najviše 5.000,00 kn po korisniku godišnje.

MJERA 12. Zadružno poduzetništvo

U cilju stvaranja obiteljskih zadruga u svrhu povećanja plasmana roba i usluga, poticat će se osnivanje, rast i razvoj istih. Potpora se odobrava u visini do 50% ukupno dokumentiranih i prihvatljivih troškova. Maksimalan iznos sredstava potpore po jednom korisniku iznosi najviše 150.000,00 kn godišnje.

MJERA 13. Zaštita biološke i krajobrazne raznolikosti

Ova mjera usmjerena je na zaštitu, očuvanje i revitalizaciju vrijednih staništa rijetkih i ugroženih biljnih i životinjskih vrsta. Potpora se odobrava u visini do 50% ukupno dokumentiranih i prihvatljivih troškova. Maksimalan iznos sredstava potpore po jednom korisniku iznosi najviše 50.000,00 kn godišnje.

Sve informacije su dostupne na sljedećoj poveznici:

print