Novosti

Za gradnju objekata i uređaja komunalne infrastrukture u proračunu Grada Ivanca za 2016. - 7,02 milijuna kuna

Četvrtak

Najveći dio proračuna Grada Ivanca (koji iznosi ukupno 32 milijuna kuna) - 7,02 milijuna kuna, namijenjen je za financiranje gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture, a to znači – za javne površine i javnu rasvjetu, prometnice i prometne površine, gospodarenje komunalnim otpadom te za odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda. Sredstva za ostvarivanje ovog programa osigurat će se iz komunalnog doprinosa, iz cijena komunalne usluge i naknada za zadržavanje nezakonito izgrađenih zgrada te iz ostalih proračunskih prihoda kao i iz očekivanih kapitalnih potpora.

U uređenje javnih površina planira se uložiti 444.000 kuna i to za izradu glavnog projekta gradske špice, za uređenje Malog parka te za izradu projekata za uređenje dječjeg igrališta u Kumičićevoj ulici i javne površine kod dječjeg vrtića u Ivancu. Dio sredstava planiran je i za uređenje groblja u Margečanu i Radovanu te u Ivancu i Prigorcu.

Nadalje, 4,63 milijuna kuna planira se uložiti u prometnice i prometne površine.  Od toga je 336.000 kuna namijenjeno asfaltiranju nerazvrstanih cesta (kraći odvojak Rajterove, odvojci Mudri i Vizjaki u MO-u Ivanečka Željeznica te produžeci u Barunskoj i Selskoj ulici u MO-u Seljanec).

Daljnjih 4,3 milijuna kuna predviđeno je za izgradnju i rekonstrukciju cesta i nogostupa. Planirana su sredstva za gradnju nogostupa uz županijsku cestu u Jerovcu te za izradu projekata, geodetske radove i otkup zemljišta za gradnju nogostupa uz cestu Ivanec – Jerovec. Nadalje, osigurana su i sredstva za gradnju prometnice u Preradovićevoj ulici te za geodetske radove i otkup zemljišta za proširenje Ulice Ljudevita Gaja, a također i za gradnju nogostupa u Rudarskoj ulici u Ivancu.

I u ovoj godini nastavit će se s uređenjem autobusnih stajališta na području cijelog grada pa su i za te svrhe osigurana sredstva za izradu projekata, otkup zemljišta i geodetske radove.

Usto, 130.000 kuna predviđeno je za pripremne radove i otkup zemljišta za novu prometnicu, spoj Varaždinske ulice i Jezerskog puta. Planirana je i sanacija klizišta uz nerazvrstane ceste, dok je za projekte i za modernizaciju nerazvrstane ceste u Gečkovcu predviđena svota od 255.000 kuna. Ukoliko Grad Ivanec uspije povući sredstva iz EU fonda za ruralni razvoj, ići će se i u najveći projekt u ovom programu, a to je rekonstrukcija ceste od Rapikovca prema Šumiju.

Javna rasvjeta ove će se godine graditi u Zoni C3 u Ivancu (Stepinčeva ulica), a predviđena ulaganja su 260.000 kuna.

U program gradnje građevina za gospodarenje komunalnim otpadom namjerava se uložiti 1,65 milijuna, od čega veći dio iz gradskog proračuna (960.000 kuna), a ostatak iz kapitalnih potpora (Fond za zaštitu okoliša). Od toga je 1,15 milijuna predviđeno za odlagalište komunalnog otpada u Jerovcu, 300.000 za reciklažno dvorište, a 200.000 kuna za uređenje pristupnih prometnica.

Rezervirano je i 30.000 kuna za pripremne aktivnosti vezane uz početak realizacije projekta Aglomeracije Ivanec (gradnje sustava prikupljanja i odvodnje otpadnih voda).

print