Novosti

U Gradskoj vijećnici predstavljen projekt Aglomeracije Ivanec vrijedan 116 milijuna kuna

Petak

Čelnicima i gradskoj upravi Grada Ivanca te poslovodstvu Ivkoma d.d. i Ivkoma voda d.o.o. u ivanečkoj Gradskoj vijećnici prvi je put integralno predstavljena Aglomeracija Ivanec – projekt odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na području grada Ivanca i dvanaest kontaktnih naselja koja gravitiraju rijeci Bednji. Projekt, čija je izrada sufinancirana sredstvima Strukturnih fondova EU, predstavili su Vesna Rogulja i Dražen Navratil iz zagrebačke tvrtke Proning DHI, koja s danskim Grontmijem i zagrebačkim Hidroprojektom Consult čini konzorcij koji je protekle dvije godine radio na njegovoj izradi.

Predstavljanju su nazočili svi gradski čelnici i pročelnici pojedinih upravnih odjela na čelu s gradonačelnikom Miloradom Batinićem, zatim, generalni direktor Ivkoma Mladen Stanko sa suradnicima te Danijel Bunić iz Hrvatskih voda, voditelj projektnog tima.

U skladu s Europskom direktivom, radovi na tom sustavu trebaju biti završeni do kraja 2020. godine, uključujući i njegovo puštanje u pogon. Projekt će se provoditi na području grada Ivanca i naselja Gečkovec, Kaniža, Vuglovec, Jerovec, Ivanečko Naselje, Ivanečki Vrhovec, Lančić, Knapić, Prigorec, Punikve, Vitešinec i Salinovec. Ukupna vrijednost projekta je blizu 116 milijuna kuna, što ga čini najvećim infrastrukturni projektom u povijesti Ivanca. Sa 71 posto financirat će ga EU, a ostalih 29 posto osigurat će se u državnom proračunu, Hrvatskim vodama i na lokalnoj razini.

Sudionici skupa su obaviješteni da je studija izvodljivosti izrađena i već je prošla kroz konzultacije JASPERS-a (instrument tehničke pomoći Europske komisije kreiran za podršku velikim infrastrukturnim projektima). Izrađen je i tender za izgradnju uređaja i nadzor, a ono što sada predstoji jest hitno dobivanje lokacijske dozvole i rješavanje imovinsko – pravnih odnosa. Naime, više od 80 posto riješenih imovinskih odnosa pokazatelj je da je projekt spreman za ulazak u proceduru financiranja pa će ove godine biti objavljen postupak za nadmetanje za nabavu uređaja.

Sve iznesene informacije od ključne su važnosti za Grad Ivanec zato jer će predstojećim velikim infrastrukturnim radovima koji će se idućih godina odvijati na rekonstrukciji i sanaciji postojećeg te gradnji novog sustava odvodnje, Grad morati prilagoditi većinu vlastitih planiranih infrastrukturnih programa i projekata.

print