Novosti

U nedjelju, 31. siječnja, na ivanečkoj gradskoj špici tradicionalni Ivonjski fašink

Utorak

U organizaciji Društva prijatelja narodnih običaja Maska, a uz pokroviteljstvo i novčanu potporu Grada Ivanca i supokroviteljstvo Turističke zajednice, ove će se nedjelje, 31. siječnja, održati Ivonjski fašink. Do početka ovoga tjedna svoje je sudjelovanje u fašničkoj povorci najavilo petnaestak organiziranih skupina iz Slovenije i cijele sjeverozapadne Hrvatske, a slijedom iskustava iz prošlih godina, po kojima najveći broj prijava stiže potkraj tjedna, Maska očekuje dolazak oko 25 maskiranih grupa s više od 600 maškara.

Nakon što, uz larmanje i norije, prošetaju ivanečkim ulicama te se domognu ključeva grada koje će im uručiti predsjednik Gradskog vijeća Edo Rajh, maškare će proglasiti Fašničku Republiku te nakon toga početi sa središnjim programom na gradskoj špici koji će, po običaju, završiti spaljivanjem Fašnika. Svi sudionici potom će zabavu nastaviti u velikoj dvorani KTC-a Ivanec, uz ručak, glazbu i fašnički ples.

Dolazak povorke na gradsku špicu, ispred Gradske vijećnice, očekuje se u 14 sati. Organizatori ove godine posebno pozivaju i sve ostale maskirane građane i djecu, bilo pojedinačno ili u grupama, da se također uključe u fašničku povorku. Za to je dovoljno da se, prije nego li ona krene prema špici, okupe ispred Srednje škole i prijave organizatorima, a oni će ih uključiti odmah na početak povorke, iza Maske koja je tradicionalno predvodi. Dakako, i maškare koje se u povorku uključe na licu mjesta, pozvane se da se nakon završetka manifestacije pridruže ručku i druženju u KTC-u.

Za vrijeme održavanja manifestacije, u Ivancu će na snazi biti i posebna regulacija prometa. Središnji trg bit će zatvoren za promet, odnosno, promet će se zatvoriti u Malezovoj (kod Chibe), u Nazorovoj (kod Poštanskog ureda), u Rajterovoj (kod Inferna) i u Varaždinskoj (kod ulaza u Arnoldovu), a vozila će prometovati obilaznim pravcima.

print