Novosti

Raspisan Javni poziv fizičkim osobama za sufinanciranje energetske obnove postojećih obiteljskih kuća

Četvrtak

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Republike Hrvatske raspisao je Javni poziv fizičkim osobama (građankama i građanima) za sufinanciranje energetske obnove postojećih obiteljskih kuća. Cilj je energetski obnoviti obiteljske kuće kako bi se povećala energetska učinkovitost kućanstava, smanjili mjesečni troškovi za energiju i vodu za 30% pa do čak 60% te ukupno poboljšala kvaliteta života. Istovremeno, provedba programa uključuje i angažman lokalnih tvrtki i stručnjaka.

Jedna od ključnih promjena u provedbi programa u donosu na prošlu godinu je ta da se na Javni poziv mogu javiti svi građani koji zadovoljavaju uvjete propisane Javnim pozivom, neovisno o tome u kojoj se jedinici lokalne samouprave nalaze, a prijava se šalje direktno u Fond. 

Bit će potrebno napraviti energetski pregled prije početka radova i nabaviti energetski certifikat po njihovom završetku. Izradu energetskog pregleda građani će zatražiti s popisa koji je objavljen uz Javni poziv, a njihov trošak u potpunosti snosi Fond. 

Ukinut je i sustav bodovanja tako da se građani mogu prijaviti za jednu ili više mjera, a prijave se zaprimaju i obrađuju po redoslijedu zaprimanja. Imajući u vidu iskorištavanje, za maksimalno četiri mjere moguće je dobiti od maksimalno 84.000 kuna (40%) do 168.000 kuna (80%) za jednu obiteljsku kuću.

Ukratko, građani za prijavu prvo kontaktiraju certifikatora te zatim traže i ponudu izvođača radova, a pri tome trebaju voditi računa da su preporuke u izvješću o prvom energetskom pregledu u skladu s ponudom izvođača. Nakon toga svu potrebnu dokumentaciju definiranu Javnim pozivom dostavljaju u Fond.

Tekst Javnog poziva, popis certifikatora i ostale informacije možete pronaći na web stranicama Fonda.

print