Novosti

Izložbom u Mimari Petru Jagetiću potvrđen status velikana hrvatske fotografije

Ponedjeljak

U nazočnosti oko 200 posjetitelja, u zagrebačkom Muzeju Mimara u subotu je, 23. siječnja, otvorena izložba fotografija pokojnog ivanečkog fotografskog doajena Petra Jagetića. Tim je događajem njegovo ime svrstano tamo gdje je oduvijek i pripadalo – među velikane hrvatske fotografije. Potvrđuje to i podatak da je iza postavljanja ove retrospektivne izložbe organizacijski i novčano stalo Ministarstvo kulture u suradnji s najeminentnijim zagrebačkim muzejima, smatrajući da Jagetićevo stvaralaštvo zaslužuje ovakvu satisfakciju. Inicijativu za to je još prije nekoliko godina dao Grad Ivanec, želeći na nacionalnoj razini reafirmirati  stvaralaštvo ivanečkog autora i pozicionirati ga u povijesti hrvatske fotografije.

Na svečanosti u centralnoj muzejskoj auli pozdravne riječi okupljenima uputila je mr. sc. Lada Ratković Bukovčan, ravnateljica Muzeja Mimara. Naglašavajući da je ova izložba ujedno i poticaj osnivanju Muzeja planinarstva u Ivancu, Jagetića je okarakterizirala kao velikana hrvatske fotografije koji je svojim aparatom kao kistom bilježio prizore svakodnevice ivanečkoga kraja.

Publici se obratila i muzejska savjetnica mr. sc. Dubravka Osrečki Jakelić, voditeljica Zbirke novije fotografije u zagrebačkom Muzeja za umjetnost i obrt, ujedno i autorica stručne koncepcije Jagetićeve izložbe.

- Jagetić se svojom fotografijom dokazao kao stvaralac širokog obrazovanja, uz bok tadašnjim afirmiranim fotografima Toši Dapcu, Paviću, Szabi, Frajtiću, Hrazdiri, Habermülleru i drugima. Uz njegove dosege u reklamnoj i modnoj fotografiji, potrebno je spomenuti i produkciju razglednica koja nije dovoljno istražena. Ova izložba ne samo da je početak novog i velikog istraživanja njegove ostavštine, već je i potvrda da je Petar Jagetić afirmirao Ivanec kao neizbrisivu točku hrvatske fotografije – poručila je mr. sc. D. Jakelić Osrečki.

Zahvaljujući svima koji su sudjelovali u realizaciji izložbe, nazočnima se obratio i gradonačelnik Milorad Batinić te poručio da će izložba tijekom ove godine biti preseljena u Ivanec, gdje će u njoj moći uživati i naši građani.

Izložbu je otvorila pomoćnica ministra kulture mr. sc. Vesna Jurić Bulatović. Istaknuvši Ivanec kao grad koji s velikim znanjem i senzibilitetom gradi svoju kulturu, izrazila je zadovoljstvo što se na temeljima stare pučke škole gradi Muzej planinarstva koji će smjestiti Ivanec na muzejske karte Europe i svijeta.

Nakon službenog otvaranja publika se uputila u razgledavanje Jagetićeve izložbe. Izložene su 134 fotografije, a među onima iz fundusa Grada Ivanca izložene su i Jagetićeve fotografije iz privatnih zbirki Borisa Jagetića Daraboša i Roberta Gečeka. Izložbu prati reprezentativan katalog na 60-ak stranica. Svečanost otvorenja pjevanjem je uljepšao Vokalni ansambl Sakcinski pod ravnanjem Nade Peček.

print