Novosti

Središnjoj akciji Zelena čistka Ivanec 2015. u subotu se, 25. travnja, odazvalo više od 1.000 volontera! Ukupan odaziv - oko 1700 volontera

Ponedjeljak

Više od tisuću građana iz mjesnih odbora te članova civilnih udruga, dobrovoljnih vatrogasnih i lovačkih društava, srednjoškolaca, učenika i djece u subotu se, 25. travnja, odazvalo središnjoj akciji Zelena čistka Ivanec 2015.
Najveće akcije održane su u Ivancu, gdje se pedesetak građana mjesnih odbora Ivanec I, III i IV, djece i članova DVD-a Ivanec i Speleološke udruge Kraševski zviri angažiralo na uklanjanju otpada, sječi stabala i raslinja i uređivanju prostora nekadašnjeg Pionirskog bajera. Veliku akciju u Prigorcu i na Žganom vinu održali su mještani i članovi Udruge građana Prigorec te odrasli članovi, mladež i djeca Planinarskog kluba Ivanec. 

Sjajan odaziv Zelenoj čistki zabilježili smo i u Margečanu (Mjesni odbor, Udruga građana Margareta i DVD), u Lukavcu (u akciju se uključilo oko 40 odraslih i djece te iz prirode uklonilo gomilu otpada), u Salinovcu (Mjesni odbor, Udruga vinogradara Skrajski pajdaši, DVD kojemu se pridružilo nekoliko štićenika Odgojnog doma Pahinsko) te u Vitešincu (gdje je 30 građana u šumarcima skupilo golemu hrpu krupnog otpada). 

Volonteri iz Mjesnog odbora Seljanec ponovno su iz Seljanskog dola i potoka izvukli gotovo 4 „kubika“ krupnog otpada i guma, a slično je bilo i u Mjesnom odboru Punikve, gdje su akcijaši od smeća oslobađali šumarke i uređivali okoliš društvenog doma. Pozamašna količina otpada skupljena je i u Mjesnom odboru Škriljevec, gdje se u akciju uključila i skupina djece. Zelene čistke provedene su i u mjesnim odborima Vuglovec, Kaniža, Lančić – Knapić, Cerje Tužno, Osečka, Jerovec Gornji, Gačice, Bedenec, Ivanečko Naselje i Radovan, a posebno veseli što se akciji prvi put pridružio i Mjesni odbor Ribić Breg.

Ove godine bilježimo i sjajan odaziv udruga Zelenoj čistki. Osim već spomenutih, posebno treba istaknuti Udrugu udomitelja Nada koja je u akciju uključila udomitelje i udomljenu djecu te iz potočića kod bajera izvukla nekoliko „kubika“ krupnog otpada. Veliku akciju provelo je i Lovačko društvo Šumski zec iz Margečana, dok je Trkački klub Ivančica uređivao stazu oko ivanečkih Jezera.

Nadalje, središnjoj akciji pridružila se i skupina ivanečkih srednjoškolaca okupljena u Volonterskoj grupi. Mjesni odbor Ivanečka Željeznica svoju će Zelenu čistku odraditi naknadno i u nju s očekuje uključivanje većeg broja sudionika, kao i Hrvatsko planinarsko društvo Ivančica koje će u akciju čišćenja Ivančice i planinarskih staza krenuti nakon 1. svibnja, jer se s obzirom na tradiciju masovnih prvosvibanjskih okupljanja na „brijegu“, veća količina smeća očekuje nakon tog datuma.
Spomenimo također da su svoje zelene čistke već proveli Dječji vrtić Ivančice te osnovne škole u Ivancu, Salinovcu, Radovanu i Margečanu u koje se, prema zadnjim potvrđenim podacima, uključilo blizu 700 učenika, što znači da Zelena čistka Ivanec 2015. do ovoga trenutka bilježi oko 1700 sudionika.

Tijekom trajanja akcije, volontere su na radilištima obišli gradonačelnik Milorad Batinić i dogradonačelnik Branko Putarek, dok se dogradonačelnik Čedomir Bračko aktivno pridružio Zelenoj čistki ivanečkih mjesnih odbora na „Pionircu“.

print