Novosti

Gradsko vijeće Ivanec: Prezentacija o EU fondovima i projektima koje će na europske natječaje kandidirati Grad Ivanec

Petak

Prezentacija o EU fondovima i projektima koje će ove godine na europske natječaje aplicirati Grad Ivanec bila je glavna tema 14. sjednice Gradskog vijeća Ivanca održane u srijedu, 22. travnja. O uvjetima kandidiranja i mogućnostima financiranja koji su na raspolaganju jedinicama lokalne samouprave govorila je voditeljica gradskog projektnog tima mr. sc. Lana Labaš. Kratko se osvrnuvši na mogućnosti financiranja iz pretpristupnih fondova, naglasak svoje prezentacije stavila je na programsko razdoblje od 2014. do 2020. godine, na ciljeve i iznose sufinanciranja iz pojedinih fondova, o preduvjetima koji moraju biti ispunjeni za prijavu na natječaje, o uvjetima koji definiraju prihvatljivost projekata te na druge važne pojedinosti iz ove složene problematike. 

Vijećnicima je predočen i pregled projekata koji su na brojne natječaje nacionalnih ministarstava i fondova kandidirani u prva četiri ovogodišnja mjeseca, a koji su vrijedni više od 4,3 milijuna kuna, zatim, pregled projekata koje su u suradnji s Gradom na razne natječaje dosad prijavile udruge, a riječ je o 33 projekta vrijednih 800.900 kuna te projekt Pučkog otvorenog učilišta (sanacija kinodvorane) vrijedan više od 932.000 kuna. Za Europsku prijestolnicu kulture 2020. prijavljeni su projekti čija je vrijednost veća od 5 milijuna eura.

Nadalje, vijećnicima je predočena i baza planiranih projekata za razdoblje 2014. – 2020 po prioritetima i mjerama razvojne strategije te posebno, pregled najvažnijih najavljenih javnih poziva do listopada ove godine i već pripremljenih projekata s kojima će se Grad kandidirati za njihovo financiranje. 

L. Labaš u svojoj je prezentaciji posebno potencirala Program ruralnog razvoja, sa svim ograničenjima koja on donosi za grad veličine Ivanca i njegovom primjenjivošću za naselja od 2.000 do 5.000 stanovnika. U tom kontekstu Ivancu su zanimljive podmjere 7.2.1 – građenje javnih sustava za vodoopskrbu, odvodnju i pročišćavanje voda u naseljima (projekt sanitarne kanalizacije naselja Bedenec) , 7.2.2. – izgradnja nerazvrstanih cesta u naseljima (izgradnja prometnica unutar naselja) te 7.4 – ulaganje u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo i povezanu infrastrukturu (projekt izgradnje društvenih domova). Kako bi vijećnike upoznala s kriterijem i načinom ocjenjivanja projekta, predočila im je jednostavniji primjer bodovanja jednog kandidiranog projekta te upozorila na kriterije na kojima bi, konkretno, Ivanec mogao dobiti više ili manje bodova.

U nastavku sjednice vijećnici su bez rasprave usvojili sve ostale točke dnevnog reda. Također, Gradsko vijeće jednoglasno je od stečajnog upravitelja Industrije mesa d.o.o. Ivanec Želimira Uršulina, od Odbora vjerovnika i od Općinskog državnog odvjetništva u Varaždinu zatražilo da se povratno očituju na opomenu koju je Branko Đurić, direktor Mini Majora, uputio svim vjerovnicima Industrije mesa d.o.o. u stečaju, među kojima je i Grad Ivanec, a u kojoj je stečajnog upravitelja prozvao da u nezakonitom posjedu drži nekretnine Mini Majora te protiv njega najavio kaznenu prijavu.

print