Novosti

Udruga 104. brigade ZNG-a i Grad Ivanec: Osnaženo sjećanje na poginule ivanečke branitelje

Ponedjeljak

U povodu Dana domovinske zahvalnosti, Dana pobjede i Dana hrvatskih branitelja u Ivancu je u subotu, 4. kolovoza, položeno cvijeće na spomen obilježje poginulim ivanečkim braniteljima.

Bijelim ružama poginulih su se prisjetili članovi njihovih obitelji, predstavnici braniteljskih udruga, Policijske postaje Ivanec i Grada Ivanca, kao i pojedini gradski vijećnici i predstavnici političkih stranaka.

Prvi put istaknut je baner s fotografijama poginulih šest ivanečkih branitelja koji je, u znak sjećanja na njih, izrađen u suradnji Udruge 104. brigade ZNG-a Varaždin - Ogranka Ivanec i Grada Ivanca.

Na komemorativnom okupljanju svima okupljenima kratko se obratio zamjenik gradonačelnika Ivanca Branko Putarek.

Upućujući čestitke svim građanima u povodu obilježavanja važnih dana i obljetnica koje su najizravnije vezane uz stvaranje hrvatske državnosti, Putarek je izrazio i zadovoljstvo izradom banera koji će se odsad redovito isticati na komemorativnim okupljanjima.

Evocirajući sjećanja na dan kada je Hrvatska vojska 1995. godine ušla u Knin, predsjednik ivanečkog Ogranka Udruge 104. brigade ZNG-a Miljenko Grudiček prisjetio se na  veličanstvenost tih trenutaka, kada se na kninskoj tvrđavi zavijorila hrvatska zastava.

-Na žalost, u stvaranju samostalne i suverene neovisne hrvatske države bilo je i žrtava. Baš kao što i piše na ovom baneru, najdragocjenije što čovjek može imati jest život. A ovi naši branitelji upravo su svoj život položili na oltar Domovine. Izradili smo ovaj baner kako bismo još više osnažili sjećanje na šest ivanečkih branitelja koji su položili svoje živote za ostvarenje sna o samostalnoj Hrvatskoj – naglasio je, među ostalim, Grudiček te potom pročitao imena svih poginulih s datumom i kratkom naznakom mjesta i okolnosti njihove pogibije.

Počast svima odana je i minutom šutnje.

Komemorativno okupljanje potom je nastavljeno kod središnjeg križa na gradskom groblju, gdje je molitvu za poginule, nestale i umrle branitelje predvodio župnik vlč. Zoran Gložinić.

Upućujući toplo hvala braniteljima koji su najizravnije sudjelovali u izgradnji hrvatske države, vlč. Gložinić istaknuo je da su poginuli branitelji za nju dali najvrjednije što su imali.

Pozivajući na dobronamjernost, čestitost, poštenje i pobožnost, pozvao je sve građane da ono što su oni započeli nastave graditi u zajedništvu, istom onakvom kakvo je hrvatski narod ujedinilo prilikom događaja koji su obilježili protekle dane – dočeku Vatrenih i ispraćaju Olivera.

print