Turizam

Turizam

Naselje Ivanec s okolicom, osobito planinom Ivančicom (1060 m) smatra se vrlo privlačnim prostorom. Raznolikost reljefa, biljnog i životinjskog svijeta, te bogata hidrografska mreža pogodovali su naseljavanju ovog kraja od najstarijih vremena o čemu svjedoče brojna arheološka nalazišta u okolici, a najstariji nalazi datiraju prije 500.000 godina.

 

Planinarstvo

 

Ivančica koja dominira sjeverozapadnom Hrvatskom priskrbila je ivanečkom kraju epitet kraja poleg jedne velke gore. Ivančica svojom ljepotom privlači brojne planinare, a planinarski pokret je formalno utemeljen daleke 1898. godine osnivanjem HPD „Ivančica“. Planinarski pokret je u Ivancu dobio i kulturološku dimenziju, osobito razvojem umjetničke fotografije koja dobivala i svjetska priznanja. Planinarstvo se u svijetu smatra posebnim oblikom turizma, a svojim bogatim reljefom, hladom gustih šuma i najvišim vrhom sjeverne Hrvatske, Ivančica je kao stvorena za ugodno planinarenje.

 

Sportski ribolov

 

Ivanečki bajeri i Jezera bogata su ribom. Ovdje se može loviti šaran, amur, smuđ, karas, som, pastrvski greč i druga riba. Kod bajera izgrađen je ribički dom kapaciteta 60 mjesta i 200 mjesta na vanjskoj terasi.

 

Kulturna baština

 

Od kulturne baštine treba izdvojiti spomeničku cjelinu povijesnog središta Ivanca, koju čine župna crkva Sv. Marije Magdalene i župni dvor, s pripadajućim prostorom na kojem se nalaze temelji Starog grada Ivanca, koji je oštećen za vrijeme Drugog svjetskog rata. Kapelica Sv. Duha iznad Prigorca dominira cijelim krajem. Jednobrodna je gotička građevina sagrađena krajem 14. stoljeća. Značajnijih kulturno-povijesni i umjetničkih spomenici na području grada Ivanca još su crkva Sv. Margarete u Margečanu, kapela Sv. Marije u Radovanu i kurija obitelji Faller u Pahinskom.

 

Manifestacije

 

Od značajnijih običaja i manifestacija valja izdvojiti Međunarodnu utrku Ivanec – Ivančica, Seoske igre u Salinovcu, kajkavski književni natječaj Draga domača rieč, pjesnički recital Ivonjščica diše za cieli sviet, Ivonjski fašink, proslavu Dana grada i malonogometni turnir koji se održava krajem godine.

 

Koncertni prostori

 

U Ivancu postoji nekoliko uvjetno koncertnih prostora. Sportska dvorana na tribine može primiti do 1500 ljudi, a na teren može primiti još 1500 osoba. Amfiteatar srednje škole pogodan je za održavanje različitih manifestacija, a raspolaže kapacitetom od 153 sjedeća mjesta. Novo uređena kino dvorana raspolaže s više od 400 mjesta, a pogodna je za priređivanje kazališnih priredbi, koncerata, raznih kulturno-glazbenih priredbi djece i odraslih. Župna crkva Sv. Marije Magdalene s Heferovim orguljama izvanredno je akustičan prostor.

 

Športski objekti

 

Od športskih objekata u Ivancu turistički su najznačajnije markirane planinarske staze, koje pripadaju sustavu markiranih planinarskih staza na masivu Ivančice u trajanju 50 sati hoda i preko njega Zagorskom planinarskom putu koje povezuje sve planine Hrvatskog zagorja. Iznad Prigorca nalazi se uređeno skijalište „Jarki“ s stazom dugačkom 500 metara i vučnicom. Na vrhu Ivančice nalazi se još jedna staza koja nije u funkciji. Značajan športski objekt je i Sportska dvorana koja je pogodna za rukomet, mali nogomet, košarku i odbojku. Tenis centar Ivanec raspolaže s 3 teniska igrališta, od kojih je jedno pod rasvjetom. U zimskim mjesecima podiže se balon.

 

Ugostiteljska ponuda

 

Ugostiteljska ponuda nije prebogata, ali treba izdvojiti Restoran i pansion Orion u Horvatskom, Restoran BVB u Ivancu, Restoran „Orka“, Izletišta Bis i Crkvenjak, Ivonjsku klijet i Zelenu dolinu u Ivanečkoj Željeznici. Na vrhu Ivančice nalazi se Planinarski dom „Pasarićeva kuća“.

 

Atraktivnost šire okolice

 

Atraktivnosti turističke destinacije Ivanca pridonosi i turistička atraktivnost njene bliže i dalje okolice. Masiv Ivančice je atraktivan na cijelom svojem području, a ne samo na području koji pripada gradu Ivancu. Tu se izdvaja Čevo, kojeg nazivaju i zagorskim Klekom, Ham s livadama na visoravnima Velika Raven i Košenice. Posebnu atraktivnost Ivančice čine ruševine utvrđenih gradova: Pusti Lobor, Oštrcgrad, Belecgrad, Milengrad, Pusta Bela i Grebengrad.

Na udaljenosti manjoj od 10 km nalazi se spomenički kompleks Lepoglava, dvorac Klenovnik i dvorac Maruševec, a nešto dalje dvorci Bela I i Bela II. Na udaljenosti od 20 km nalazi se barokni Varaždin, dvorac Trakošćan, arboretum Opeka s dvorcem te dvorci Vidovec, Krkanec, Jalkovec i Šaulovec, spilja Vindija i Mačkova pečina, rijeka Drva i planine Ravna gora i Strahinjšćica.

O ljepotama ivanečkog kraja i turističkoj ponudi informirajte se na web stranici Turističke zajednice grada Ivanca: www.ivanec-turizam.hr

print