Novosti

VATROGASNA ZAJEDNICA GRADA IVANCA Skupštinom, misom i blagoslovom nove zastave VZ-a i autoljestava DVD-a Ivanec obilježen blagdan sv. Florijana

Ponedjeljak

Redovitom izvještajnom skupštinom, misom u ivanečkoj župnoj crkvi te blagoslovom nove zastave VZ-a i autoljestava DVD-a Ivanec, gradska Vatrogasna zajednica sa svih je svojih šest DVD-ova u nedjelju, 5. svibnja, obilježila spomendan sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca.

Domaćin proslavi ove je godine bio DVD Ivanec, a ona je počela izvještajnom skupštinom u dvorani Poduzetničkog inkubatora Ivanec. 

Nakon pozdravnih riječi predsjednika VZ-a Zdenka Đurasa, o radu VZ u 2023. je kroz slajdove izvijestio zapovjednik Ivan Putarek. 

Napominjući da VZ Ivanec s pripadajućim DVD-ovima pokriva svih 96 km2 administrativnog područja Grada Ivanca, naglasio je da u sklopu zajednice sveukupno djeluje 670 članova, od kojih oko 120 operativaca (zbog njihove raspršenosti i zaposlenosti o inozemstvu uvijek se, realno, može računati sa 60 operativaca) te s oko 200 članova mladeži i pomlatka. I upravo ova brojka važna je, jer se na mladima temelji nastavak i budućnost dobrovoljnog vatrogastva na području grada Ivanca.

Gradnja i opremanje u svim DVD-ovima

Putarek se osvrnuo i na školovanje i osposobljavanje vatrogasaca za razne specijalnosti te istaknuo da u 2023. nije bilo DVD-a u kome nisu zabilježeni kvalitativni pomaci u gradnji i opremanju.

-I dok je DVD Ivanec opremljen novijim autoljestvama, a u objektu su uređene svlačionice, sanitarni i pomoćni prostori na način koji priliči suvremenom DVD-u, u Salinovcu je dograđen vatrogasni dom, u Margečanu je izgrađena nadstrešnica za novo kombi vozilo, a u Radovanu je sagrađena nova vatrogasna garaža. U Gačicama je obnovljen podrumski prostor za druženje i skupove vatrogasaca, a i u Bedencu se nastavilo s uređivanjem prostora – naglasio je Putarek.

Grad za vatrogastvo u 2023. izdvojio 330.800 €

Posebnu zahvalu uputio je Gradu Ivancu na izdašnim sredstvima za opremanje novim voznim parkom, za gradnju objekata te za opremanje vatrogasaca osobnom zaštitnom opremom.

-Idemo u smjeru opremanja suvremenom zaštitnom odjećom, laganom za nošenje – istaknuo je Putarek te kazao da je prošle godine iz sredstava Grada, civilne zaštite, kapitalnih donacija te iz samih sredstava DVD-ova i Fonda solidarnosti EU u opremanje izdvojeno pozamašnih 54.500 €.

Sveukupna izdvajanja Grada Ivanca za vatrogastvo u 2023. iznosila su 330.800 € (redovita djelatnost, kapitalne donacije za nabavu autoljestvi za DVD Ivanec, gradnju garaža za DVD-ove Radovan i Salinovec, za opremanje svih DVD-ova i dr.).

Osvrćući se na intervencije DVD-ova, posebno je istaknuo dva velika vodena vala koja su u svibnju lani potopila Ivanec i okolicu, a gdje je, uz vatrogasce, prvi put u zaštiti i spašavanju bila angažirana i civilna zaštita.

Istaknuo je da su vatrogasci jedina volonterska žurna služba koja i kazneno odgovara, bez koje se ne može, a koja za svoj rad ne uživa nikakve povlastice.

Zahvalu Gradu na visokoj razini brige za vatrogastvo te na visokim izdvojenim sredstvima kao i na dobroj suradnji sa županijskom VZ uputio je i predsjednik VZ Z. Đuras, koji je izvijestio o financijskom poslovanju VZ-a u 2023.. 

U nastavku su prihvaćena sva izvješća za 2023. i programski dokumenti za ovu godinu (program rada i plan financijskog poslovanja), uz naglasak da će se i dalje raditi na svim zadaćama kao i dosad.

Zamjenik zapovjednika ŽVZ Mario Rogina na skupštini jepredsjedniku VZ GI Z. Đurasu uručio priznanje Županijske vatrogasne zajednice u povodu jubilarnih 30 godina rada VZ GI.

Friščić: I dalje visoka razina potpore vatrogastvu Grada Ivanca

Domaćinima se obratio i zamjenik gradonačelnika Ivanca Marko Friščić, načelnik stožera CZ te izrazio zadovoljstvo što vatrogasci grada Ivanca po svom načinu i povezanosti funkcioniraju kao velika obitelj, 

Osvrnuo se i na aktualne prosvjede profesionalnih vatrogasaca na nacionalnoj razini te im izrazio profesionalnu podršku u nastojanjima da se izbore za veće plaće. Aktualizirao je i problem neusklađenog financiranja vatrogastva na razini lokalnih samouprava u Hrvatskoj, što u praksi dovodi do velikih nejednakosti i disbalansa.

-Mi, u Ivancu, presretni smo što imamo dobro uređeno vatrogastvo, a nama, kao lokalnoj samoupravi, preostaje davas i dalje financijski pratimo i opremamo, kako bismo osigurali kontinuirano visoku razine zaštite naših građana i sigurnosti njihove imovine – zaključio je Friščić.

Batinić: Hvala vam!

Nakon skupštine, vatrogasci su se u župnoj crkvi Ivanecnazočili misi u povodu blagdana sv. Florijana, koju je predvodio župnik vlč. Tihomir Kosec. Nakon završetka, postrojili su se u dvorištu DVD-a Ivanec, pri čemu je svima okupljenima blagdan sv. Florijana čestitao predsjednik VZ Z. Đuras, a potom je vlč. Kosec blagoslovio novu zastavu VZ i autoljestve DVD-a Ivanec.

Okupljenim vatrogascima i njihovim gostima obratio se gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić.

-U ime svih građana našega grada, zahvaljujem vam na vašoj požrtvovnosti, na volontiranju i za sve što činite za naš grad i naše građane. Kontinuiranim povećanim izdvajanjima za nabavu vozila, gradnju vatrogasnih objekata i opremanje vatrogasaca suvremenom zaštitnom opremom nastojimo vam pokazati koliko cijenimo vaš rad i doprinos sigurnosti građana i njihove imovine – izjavio je gradonačelnik te vatrogascima čestitao blagdan sv. Florijana.

 

print