Novosti

VELIK TURISTIČKI ISKORAK IVANCA U povijesnom objektu u gradskom parku otvoren reprezentativni Centar za posjetitelje „Kukuljević“!

Četvrtak

U povijesnom objektu u gradskom parku Ivanec, jedinom preostalom iz nekadašnjeg kompleksa Staroga grada Ivanca, jučer je u nazočnosti brojnih posjetitelja, gostiju i uzvanika otvoren Centar za posjetitelje „Kukuljević“.

Ovim reprezentativnim objektom, opremljenim najsuvremenijim multimedijskim sadržajima i digitalnim alatima, Ivanec je dobio ishodišnu turističku i kulturnu točku  te svojevrsni muzej u malom, koji se, sasvim sigurno, može svrstati u sam hrvatski vrh centara ovakve vrste.

Od digitalnog albuma do interaktivne karte Ivančice

Vidljivo pod dojmom emocija, ali i ponosan otvaranjem ovoga centra, okupljenoj publici se na svečanosti otvaranja prvi obratio predsjednik TZ Ivanec Boris Jagetić Daraboš, koji je u idejno osmišljavanje sadržaja i opremanje uložio velik osobni trud.

On je u kratkim crtama nazočne proveo kroz izložene sadržaje: među njima je zidni pano s biografijama znamenitih ivanečkih fotografa, fotografski aparati Otokara Hrazdire, Petra Jagetića, Cvjetka Šoštarića i drugih, a albumi njihovih fotografija mogu se „listati“ u digitalnoj knjizi.

Dostupne su i virtualne naočale, gdje vas pokretne slike vode u nekadašnji Stari grad Ivanec. Izložena je i camera obscura, a u Centru se vrti i umanjena replika mlinskog kola, a na svakoj lopatici kola je fotografija jednog od 20 nekadašnjih mlinova na Bistrici.

Na lutkama su izložene originalne odore viteza ivanovca, rudara i planinara.

Na ulaznom prostoru nalazi se info pult, interaktivna karta Ivančice (na njoj je dostupan pregled staza, utvrda, planinarskih domova, vidikovaca, kulturne baštine, navigacija) koja sadrži i dopadljivu igricu za djecu. U Centru je klupa za posjetitelje, a na podu je zanimljiva folija sa stiliziranom planinarskom stazom.

U Centru više od 600 godina ivanečke povijesti

Publici se obratio i zamjenik gradonačelnika Marko Friščić, koji je u projekt uređenja Centra bio uključen u samoga početka te ga je pratio u svim fazama.

-Uređenje Centra Kukuljević bilo je zahtjevno, jer radi se o objektu unutar spomeničkog kompleksa, u koji je trebalo staviti više od 600 godina ivanečke pisane povijesti. Mislim da smo u tome uspjeli te da svi koji dođu u ovaj prostor na jednom mjestu mogu vidjeti sve što Ivanec nudi, a nakon toga se raspršiti po svih 96 km2 našega kraja i uputiti se na ponuđene destinacije – istaknuo je, među ostalim, M. Friščić.

U počast obitelji Kukuljević Sakcinski

Centar je otvorio gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić te uputio zahvale svima koji su sudjelovali u realizaciji ovoga projekta:

-Centar smo nazvali „Kukuljević“, po obitelji Kukuljević Sakcinski, koja odzvanja u kolektivnoj memorijalnoj svijesti Ivančana. Ladislava Kukuljeviać Sakcinskog, brata poznatijeg Ivana (koji je 1843. u Saboru održao prvi govor na hrvatskom jeziku), ivanečka povijest pamti kao dobrog gospodara, velikog dobrotvora, donatora i humanista. Njegov nećak Božidar ostao je zapamćen po svom kulturnom radu i kao osnivač podružnice HPD u Ivancu daleke 1898. godine. Mislim da smo odabirom imena dobro pogodili, jer njime upravo na ovom mjestu, koje je jedino preostalo iz kompleksa Staroga grada, i dalje čuvamo sjećanje na jednu važnu ivanečku povijesnu epohu – zaključio je gradonačelnik te objekt proglasio otvorenim.

U nastavku su svi nazočni na fotografskom zidu pogledali kratki turistički promo film, nakon čega je uslijedio zanimljiv obilazak centra te druženje na velikoj vanjskoj terasi. Centar „Kukuljević“ odsad postaje dio turističko-kulturne ponude grada Ivanca i svakom pogledu će biti inkorporiran u manifestacije koje se odvijaju u sklopu uređenog gradskog parka.

Turistička i kulturna destinacija

Građevinski radovi na uređenju Centra „Kukuljević“ ukupno su stajali više od 212.000 eura. Od toga je 60% osigurao Grad Ivanec, a ostalo Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Građevinske radove izvelo je Graditeljstvo Andrije Grabara iz Ivanca, a instalacijske radove tvrtka ISF Tome Fištreka iz Ivanca.

U opremanje Centra „Kukuljević“ (multimedijska oprema i sadržaji, scenografija, autentične odore i dr.) iz proračuna Grada Ivanca uloženo je daljnjih 141.000 eura.

Svojom uređenošću i nesvakidašnjim sadržajima Centar je oduševio sve prisutne i već je sada jasno da će za kratko vrijeme postati redovita destinacija ne samo turističkih, planinarskih i svih drugih i izletničkih skupina koje svraćaju u Ivanec, već i učeničkih i dječjih grupa, koje će ovdje imati prilike na zanimljiv način upoznati se s ivanečkom prošlošću i suvremenim turističkim sadržajima koje nudi.

 

print