Novosti

GROBLJE U završnoj fazi uređenje novog groblja Ivanec i zelenih površina

Srijeda

Na novom groblju Ivanec u završnoj su fazi opsežni radovi koji obuhvaćaju uređenje centralne i pristupne staze, sporednih staza i zelenih površina oko grobova i grobnica.

Kao što smo izvijestili, u glavnini se radi o sanacijskim zahvatima kojima se, nakon velikih radova izvedenih radi sprečavanja prodiranja površinskih oborinskih voda u grobnice, novo groblje vraća u prijašnje stanje i uređuje u skladu s dignitetom koji zaslužuju ovakva mjesta.

Groblje sada izgleda uistinu lijepo: centralna i pristupna staza opločene su tlakavcima, a sporedne staze nasipane su kamenim agregatom.

Na površine oko grobnica i grobova dovezena je zemlja, zasijana je trava koja je na dijelu površina već izniknula. Duž cijele centralne staze (obostrano) sadi se drvored kuglastih jasenova. Zelene površine održavat će Ivkom d.d.

U sljedećoj fazi slijedi proširenje centralne i sporednih staza i na južnom dijelu novog groblja. U planu je i gradnja produžetka zida koji okružuje groblje kao i novih grobnica te izvedba kolumbarija (zida s prostorom za pohranu 120 urni) na kraju centralne staze, čime će ono poprimiti svoj finalni planirani izgled.

Zid oko groblja ozelenit će se penjačicama, kao suvremena reinterpretacija mirogojskih arkada, kako je u idejnom rješenju zamislio pokojni arhitekt Eduard Kušen, koji i počiva na novom groblju Ivanec.

print