Novosti

ZAŠTITNI ZNAK ADVENTA U IVANCU Stižu nam Domaći, a gradske trgove „zaposjedaju“ šareni snjegovići!

Srijeda

Za razliku od popularnog Orašara, koji je zaštitni znak adventa brojnih gradova širom svijeta, simbol ovogodišnjeg i svih budućih advenata u Ivancu bit će Domaći, simpatični plameni čovječuljci iz Šume Striborove Ivane Brlić Mažuranić. 

Uza sve poštovanje prema Orašaru, koji ipak nije dio hrvatsketradicije, tim Grada Ivanca se u osmišljavanju novih sadržaja adventa u našemu gradu odlučio okrenuti prema svojoj nacionalnoj književnosti i baštini.

Vraćamo se baštini „hrvatskog Andersena“ 

Inspiracija je pronađena u Pričama iz davnine I. B. Mažuranić, našeg „hrvatskog Andersena“, čiji su likovi i fabule temeljeni (i) na pričama iz staroslavenske tradicije. 

Osim toga, ova je spisateljica ujedno na jedinstven način povezana s našim gradom. Kao što je poznato, u svojim pričama ona spominje i vještice s Kleka iznad Ogulina koje suna metlama dolijetale na Crne mlake na Ivančici, što je povezano s turističkim brendiranjem Ivanca kao Planinarskog grada. 

Domaći!

U svjetlu prekrasne priče Šume Striborove, u kojoj se, među ostalim, govori o tome kako su iz žeravice od zapaljena triješća skupljena u začaranoj šumi izletjeli Domaći na čelu s Malikom Tintilinićem, dogovoreno je da upravo ova vesela družina bude zaštitni znak ivanečkog adventa. 

Time ne samo da se vraćamo legendama iz staroslavenske povijesti, već Grad Ivanec ujedno i na novi način reafirmira najljepše primjere naše nacionalne književnosti te nastoji potaknuti kulturu čitanja među svim generacijama.

Izradite Domaće!

Ideju je podržalo i Kulturno vijeće Grada Ivanca te su stoga sve ustanove i udruge, škole i školske zadruge te svi ostali zainteresirani pozvani da izrade Domaće u najrazličitijim varijacijama i materijalima, onako kako ih oni vide, te da njima ukrase i unutarnje i vanjske prostore.

Ideje već pristižu sa svih strana, a neke od njih – iz Srednje škole Ivanec, Dječjeg vrtića Bambi, iz pojedinih primjeragrađana - donosimo vam u fotogaleriji u prilogu.

Sjajna suradnja Grada i Srednje škole

U ovaj projekt od samoga je početka uključena Srednja škola Ivanec – odjel stolara.

Naime, upravo odjel stolara u svojoj radionici je idejno osmislio i oblikovao Domaće, koji će ovoga Adventa krasiti vanjske prostore našega grada. Hvala učenicima i sjajnom mentoru Tomici Sankoviću te ravnateljici Lidiji Kozina, koji su od prvog trenutka prigrlili ideju Grada i realizirali je.

Šareni snjegovići

Stolari su ujedno, prema ideji gradskog tima, u posebnomvodootpornom materijalu ispilili snjegoviće, koji ovih danatakođer postaju ukras ulica i trgova našega grada.

Makete snjegovića su iz srednjoškolske stolarske radionice djelatnici Ivkoma d.d. jučer  prevezli u škole i vrtiće, koji će ihsami obojati, pa ćemo vidjeti snjegoviće u najrazličitijim bojama i varijacijama.

Za početak, „svog“ snjegovića dobiva svaka škola i vrtić, a od iduće godine je plan da svoga snješka dobiju i udruge!

A kako će izgledati i gdje će vas dočekati, vidjet ćete tijekom šetnje Ivancem za vrijeme adventskih dana. Dobro došli!

print