Novosti

POZIV GRAĐANIMA Predbilježite se za dodjelu stabalca klonirane ivanečke lipe!

Utorak

Grad Ivanec i poduzetnički centar Poslovna zona Ivanec d.o.o. pozivaju sve zainteresirane građane da se i ove godine predbilježe za dodjelu mladice klonirane ivanečke lipe.

Ovoga puta građanima je na raspolaganju 150 novih stabalaca, a predbilježiti se možete na dva načina, telefonom ili online, preko obrasca.

Obrazac će biti otvoren od srijede, 27. rujna, do petka, 29. rujna (7-15 sati). Obrazac za prijavu nalazi se OVDJE

Predbilježiti se možete i na broj telefona 042/645 – 483 (Projektni ured za EU fondove).

Vrijeme preuzimanja: 03. listopada 2023. (utorak) od 10 do 14.30 sati kod stare lipe na ulasku u gradski park Ivanec.

I ove godine podjela klonova lipe nastavlja se temeljem velikog interesa građana koji ih žele zasaditi u svojim okućnicama i na imanjima.

Podsjećamo, mlada stabalca uzgojena su od reznica stare ivanečke lipe koja je zasađena prije više od 600 godina, prilikom preuzimanja Starog grada od strane vitezova ivanovaca.

Budući da svaki klon nosi originalan genetski zapis matičnog stabla, svako stabalce „staro“ je više od 600 godina i, kao takvo, svakako predstavlja posebnu prirodnu vrijednost.

Time Grad Ivanec nastavlja s provedbom projekta kloniranja stare ivanečke lipe u suradnji s Hrvatskim šumarskim institutom u Jastrebarskom, u čijem su rasadniku klonovi i proizvedeni.

Do sada je Grad besplatnu podjelu lipa organizirao tri puta, pri čemu je građanima podijeljeno 410 stabalaca.

Zbog velikog interesa građana, Grad s ovom akcijom nastavlja i dalje, a sve u cilju da se ivanečki drevni svjedok povijesti trajno sačuva za budućnost te da jednog dana, kada stabalca porastu, ujedno budu i prvorazredna ispaša za pčele.

Prilikom podjela sadnica lipe svi građani dobit će i numerirani certifikat, kao potvrdu o podrijetlu, te letak s uputama o gospodarenju otpadom.

Održat će se i druge aktivnosti, među njima i predavanje na temu zaštite okoliša za učenike Srednje škole Ivanec, a u sklopu njihove „zelene učionice“

print