Novosti

ODRŽAN DAN BEDIJENSKE LONČARIJE – KELEMBARSKA PEPIJEVKA 2023.

Nedjelja

Sjajno je u subotu, 26. kolovoza, bilo na Danima lončarije – Kelembarskoj pepijevki koja je održana kod Etno kuće u Bedencu.

Manifestaciju su, uz UKS Bedenec, organizirali i Grad Ivanec, Turistička zajednica i Poslovna zona Ivanec, sa željom da jačom logističkom i stručnom potporom daju vjetar u leđa namjeri da se Kelembarska pepijevka ubuduće razvija kao turistička te da se na taj način očuva nekad poznato lončarstvo bedijenskoga kraja.

Na otvaranju 

Nakon što su kuburaši Glasne kubure iz Kamenice početak Pepijevke označili gromkim pucnjem iz topa, a učenici OŠ Ivana Rangera zafućkali u fučke-ptičice koje je izradio Ivan Belač, sve okupljene goste i izlagače pozdravio je predsjednik UKS-a Stjepan Petak. 

Pritom se osvrnuo na Etno kuću, čija je gradnja počela prije 16 godina, a koja je u međuvremenu postala dopadljiva kulisa za manifestacije ovakve vrste.

Prof. Draženka Stančić, koja potječe iz lončarske obitelji i odlično poznaje umijeće i umjetnost lončarstva, pojasnila jenamjenu pojedinih starinskih uporabnih predmeta te se osvrnula na povijest lončarstva ovoga kraja. 

Prof. Stančić: Veseli me entuzijazam…

-Dok je nakon Prvog svjetskog rata u Bedencu radilo 67 lončara, nakon Drugog ostalo ih je 26; tijekom 90-tih ta se brojka svela samo na njih šestero, a danas je ostao samo jedan koji  intenzivno radi. Ostalo je još samo petero lončara koji još znaju ovu vještinu, ali se njome ne koriste. Bilo bi šteta da propadne i zato me veseli entuzijazam koji sam vidjela u Gradu, a koji ide za tim da se poduzmu napori u cilju održanja i očuvanja naše tradicije – izjavila je D. Stančić te kazala da će se i sama nastojati aktivirati u tom smjeru.

Direktorica Turističke zajednice Ivanec Romana Pomper Pozder kazala je da je manifestacija koja čuva nematerijalnu kulturnu baštinu, educira i jednako je dopadljiva i domaćinima i gostima, pun pogodak te najavila svu potporu njenom daljnjem rastu i razvoju.

Župan Stričak: Županija je prepoznala vrijednost baštine

Varaždinski župan Anđelko Stričak naglasio je da je Varaždinska županija povećanim izdvajanjem sredstava za tradicijske obrte pokazala da prepoznaje vrijednost domaće baštine i običaja te najavio da će se iduće godine izdvojiti i više.

-Bedenec, Jerovec i okolica od davnina su bili poznati po lončariji, ali vidim da su to i danas. Ugodno sam se iznenadio kad su mi na jednom štandu na moru rekli da je lončarija koju prodaju proizvedena baš ovdje. Vaše vještine i proizvodi su posebni, a sve ovo što sam danas čuo i vidio prisjetilo me na dane djetinjstva i neka drukčija vremena – poručio je, uz čestitke, župan Stričak.

Batinić: Pepijevka će se razvijati kao turistička manifestacija

U ime glavnog pokrovitelja i organizatora, Pepijevku je otvorio gradonačelnik Milorad Batinić.

-U Bedencu vidimo velik turistički razvojni potencijal i zato smo ove godine u organizaciju krenuli intenzivnije. Ono što nas još čeka jest gradnja „škednja“, kako bi se radni i operativni dio (radionice) mogao odvijati neovisno o suncu ili kiši. U to ćemo sigurno krenuti, vjerujem, s istim entuzijazmom kao što smo gradili Etno kuću. Lončarstvo je naša nematerijalna kulturna baština i dužnost svih nas jest da je zaštitimo. Važno je što još uvijek imamo aktivnih lončara,koji svoje znanje mogu prenijeti na mlađe – poručio je Batinić, uz iskrenu zahvalu svim sudionicima i želju da ova manifestacija postane tradicija koja će se obnavljati i nadograđivati svake godine.

Bogat lončarski i popratni program

I dok je najstariji lončar Dragutin Stančić (84) pokazivao kako se nekad radilo na kelembaru, Matija Kuća (Keramika Mecena) prezentirao je rad na modernom električnom kolu. Ivan Belač i Ivana Kuća održali su radionice za djecu i odrasle, dok je Nikolina Bujanić vodila dječju radionicu oslikavanja keramike. 

Uz vrijedne primjerke starinske lončarije koje su iz svojih zbirki izdvojili članovi Udruge za kulturu i sport Bedenec te Dragutin Stančić kao i članovi Ivanečkog kluba kolekcionara Boris Krznar, Đurđica Prašnički, Darko Foder, Zdenko Đula i Martin Lukavski, izloženi su i unikatni primjerci stare lončarije iz Etno kuće Bedenec te oni koje je kustosica-suradnica Muzeja planinarstva Ivanec Ana Škriljevečki izdvojila iz zavičajnih zbirki područnih škola u Prigorcu i Gornjoj Voći. 

Ivan Belač na posebnom je štandu prikazao razne primjerke suvremene ukrasne keramike i suvenire za najrazličitije manifestacije i priredbe.

U obilasku Etno kuće

D. Stančić je sve zainteresirane povela u obilazak Etno kuće te im ispričala brojne detalje koje nisu znali o vrijednoj baštini naših starih. U kući su prikazani i povijesni filmovi o lončarstvu ovoga kraja.

Uz štandove Grada i Poslovne zone te TZ-a, svim posjetiteljima na raspolaganju je bila i ponuda OPG-ova, pa su mogli nabaviti lončarske predmete i med, razgledati numizmatičku izložbu Martina Lukavskog i dr. Sve okupljene zabavljao je Tamburaški sastav Brajdaši, a bedenske domaćice pokazale su svoje sjajno umijeće u spremanju tradicijskih delicija – od devenica do štruklji, zljevki, orehnjača i drugih kolača svake vrste. 

Svoje stvaralaštvo u izradi uporabnih predmeta od prirodnih materijala prikazali su učenici OŠ Ivana Rangera iz Kamenicepod vodstvom ravnateljice Mirjane Posavec.

U obilasku

Domaćini iz UKS-a Bedenec te gradonačelnik Milorad Batinić sa svojim zamjenikom Markom Friščićem sa svojim su gostima obišli izložbu i Etno kuću. Uz župana Stričaka i suradnike, manifestaciji se odazvao i predsjednik Gradskog vijeća Ivanec Zdenko Đuras, gradske pročelnice Dunja Cerovčec i Ljiljana Risek, načelnik Općine Bednja Damir Poljak, predsjednik Turističke zajednice Ivanec Boris Jagetić Daraboš, direktorica Poslovne zone Ivanec Lana Labaš i dr.

 

print