Novosti

RADNI SASTANAK ŽUPANA A. STRIČAKA I GRADONAČELNIKA M. BATINIĆA Grad Ivanec novčano će poduprijeti obnovu Doma zdravlja i modernizaciju županijskih i lokalnih cesta

Utorak

Obnova Doma zdravlja Ivanec i modernizacija lokalnih i županijskih cesta i prateće infrastrukture na administrativnom području Grada Ivanca bile su glavne teme radnog sastanka župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka i gradonačelnika Ivanca Milorada Batinića i njihovih suradničkih timova koji je danas održan u Gradskoj vijećnici Ivanec.

Uz županijske i gradske pročelnike, sastanku su nazočili i zamjenik gradonačelnika Marko Friščić, predsjednik Gradskog vijeća Ivanec Zdenko Đuras, ravnatelj ŽUC-a Tomislav Osonjački i ravnatelj županijskog Doma zdravlja Jurica Veronek.

Grad Ivanec obnovu će pomoći s 33.200 eura (250.000 kn) godišnje

-S obzirom na loše stanje zgrade Doma zdravlja Ivanec, kojoj je potrebna kompletna energetska obnova, a u cilju poboljšanja zdravstvenog standarda svih građana koji koriste njegove usluge, Grad Ivanec je spreman da u sljedećih 5 godina, a počevši od ove godine, s oko 33.200 eura (250.000 kn) godišnje sufinancira radove na obnovi Doma zdravlja. S obzirom na to da je ove godine u planu rekonstrukcija svih 15 sanitarnih čvorova u Domu zdravlja, što je investicija od gotovo 133.000 eura (milijun kuna), Grad Ivanec će njihovo uređenje poduprijeti sa četvrtinom od ukupno potrebnih sredstava – izjavio je na sastanku gradonačelnik Batinić.

Prema riječima ravnatelja Veroneka, u planu je i izmjena sadašnje stare rasvjete i zamjena modernom LED rasvjetom, a priprema se i projekt potpune energetske obnove zgrade. Već je montirana nova kotlovnica (50.000 eura), a uz potporu Grada Ivanca, koji je financirao dio radova na izmjeni poda, u zgradi je obnovljen dio podova.

Što se tiče zgrade u kojoj je ambulanta u Radovanu, kazao je da će Dom zdravlja, sukladno svom vlasničkom udjelu (37%), sufinancirati sanaciju krovišta.

Grad Ivanec: ŽUC-u sufinanciranje cesta od 66.500 eura godišnje (500.000 kn)

Nadalje, gradonačelnik Batinić naglasio je da Grad Ivanec ŽUC-u nudi sufinanciranje modernizacije županijskih i lokalnih cesta u iznosu od 66.500 eura godišnje (500.000 kuna, a po potrebi i više) i to temeljem višegodišnjih programa modernizacije.

- Slijedom dobrih iskustava u Ivancu, gdje programe modernizacije gradskih cesta realiziramo temeljem petogodišnjih programa, pri čemu svaka sredina točno zna kad će na red doći cesta na njenom području, predlažem i ŽUC-u da izradi višegodišnji program modernizacije svojih cesta na cijelom području Županije te da se s gradonačelnicima i načelnicima potpišu sporazumi o sufinanciranju njihove obnove. Na taj način svaki novi načelnik ili gradonačelnik točno bi znao što mu je činiti, jer ovo je tema bitna za sve građane i tu ne bi smjelo biti politizacije – izjavio je Batinić.

Batinić: Novi model modernizacije ŽC i LC

S obzirom na loše stanje županijskih i lokalnih prometnica na cijelom području Varaždinske županije s jedne, te na skromni budžet ŽUC-a s druge strane, Batinić je županu i ŽUC-u iznio konkretan prijedlog o tome kako ovu situaciju promijeniti.

U tom kontekstu predložio je Županiji i ŽUC-u novi model sufinanciranja modernizacije ŽC i LC, primjenjiv za područje cijele Županije.

Predložio je da svaki JLS za obnovu ŽC-a i LC-a u svom proračunu na godinu izdvoji 1,5% (eventualno do 3%) od svog izvornog proračuna, da toliko izdvoji i ŽUC, a jednak iznos da se zatraži od države. Uz projicirani postotak izdvajanja od 3% iz proračuna, na godinu bi se za ovu svrhu oformio tzv. fond lokalne samouprave kojim bi se u ŽUC-u mogla mobilizirati sredstva u iznosu od oko 4 milijuna eura (cca 30 milijuna kuna), što je respektabilni novac kojim bi se moglo puno toga odraditi te u razdoblju od nekih 7 do 10 godina u red dovesti sadašnje loše prometnice.

Župan Stričak prijedlog je prihvatio te najavio da će ga staviti na dnevni red koordinacijske sjednice s gradonačelnicima i načelnicima.

O modernizaciji cesta

Na sastanku je bilo riječi i o projektu modernizacije ceste Osečka-Gačice, koja sada ne udovoljava tehničkim uvjetima za prometovanje školskog autobusa i koja vapi za proširenjem. Grad je o svom trošku već dao izraditi projekt njene rekonstrukcije, a mještani su spremni na rješavanje imovinsko-pravnih odnosa po razumnim cijenama.

Ukoliko se ŽUC ne može uključiti u ovaj projekt, Grad bi u tom slučaju od njega zatražio pravo građenja te sam krenuo u investiciju.

Na sastanku je bilo riječi i o proširenju ceste Seljanec-Margečan, završetku nogostupa na Ribić Bregu te o nogostupima u Bedencu i Jerovcu itd.

Ravnatelj ŽUC-a Tomislav Osonjački je, uz radove koji se sada obavljaju na sanaciji klizišta u Gačicama te na asfaltiranju ceste Kaniža-Jerovec, za naredno razdoblje najavio i radove na proširenju ceste Seljanec-Margečan, završetku nogostupa na Ribić Bregu te nastavak radova u  u Bedencu i Jerovcu.

Vrijedna ulaganja u Ivancu

Ocijenivši da je sastanak u Ivancu kvalitetno odrađen, župan Stričak naglasio je da je prošle i ove godine Županija uložila preko 2 milijuna eura u škole, ambulante Doma zdravlja i u županijske i lokalne ceste. Osvrnuo se i na druga ulaganja:

-Prošli tjedan su otvorene ponude za izgradnju prve faze brze ceste Varaždin-Tužno. Gradi se aglomeracija. Varaždinska županija je, kao osnivač Osnovne škole Ivanec, pripremila dokumentaciju za dogradnju škole. Grad Ivanec javio se na natječaj resornog ministarstva za izgradnju dvaju vrtića. Kada zbrojimo sve te investicije, govorimo o investicijama vrijednim pola milijarde kuna - naglasio je župan.

U obilasku terena

Nakon završetka sastanka u Gradskoj vijećnici, svi sudionici sastanka obišli su Dom zdravlja Ivanec, a nakon toga i cestu Kaniža-Jerovec, koja se upravo presvlači novim slojem asfalta. Riječ je o investiciji vrijednoj oko 170.000 eura, a asfalt se polaže na dionicu dugu 1,3 km.

Predstavnici Županije i Grada s medijima su obišli i veliko gradilište u Gačicama, gdje ŽUC sanira veliko klizište. Radovi su vrijedni 263.000 eura, a svi troškovi pokrivaju se iz Fonda solidarnosti.

Također, svi sudionici obišli su i spomenutu županijsku cestu Gačice-Osečka, kako bi se na licu mjesta uvjerili u nužnost njene obnove i proširenja.

O tome su kod društvenog doma u Osečkoj razgovarali s aktualnim gradskim vijećnikom Josipom Grđanom, koji je, kao dugogodišnji predsjednik MO-a Osečka, potpuno upućen u svu problematiku vezanu uz ovu prometnicu.

print