Novosti

GRAD IVANEC Potpisano prvih 12 ugovora o dodjeli bespovratnih potpora građanima za povećanje energetske učinkovitosti obiteljskih kuća

Četvrtak

Jučer je u Poduzetničkom inkubatoru Ivanec s vlasnicima obiteljskih kuća potpisano prvih 12 ugovora o dodjeli bespovratnih potpora Grada Ivanca za povećanje njihove energetske učinkovitosti.

Riječ je o građanima koji su se prijavili na Javni poziv Grada Ivanca te odlučili iskoristiti bespovratna sredstva koja im Grad nudi za energetsku obnovu njihovih objekata, a u cilju smanjenja potrošnje energenata.

U ovom, prvom krugu, 10 vlasnika koristi poticaje Grada za ugradnju fotonaponskih sustava, dok će dva vlasnika ostvariti novčane poticaje za zamjenu vanjske stolarije i toplinsku izolaciju vanjske omotnice.

Pozdravljajući okupljene vlasnike, zamjenik gradonačelnika Marko Friščić istaknuo je zadovoljstvo što su se građani (unatoč tomu što je ova tematika razmjerno nova i što je prate neke nepoznanice po pitanju Fonda za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša) ipak odlučili ući u ovaj projekt.

-Smatram da je to dobar potez te da ćete svojim primjerom, kao pioniri koji su prvi ušli u projekt korištenja gradskih energetskih poticaja, proširiti dobar glas i potaknuti i ostale da se jave i iskoriste bespovratna sredstva koja vam Grad nudi. Ovaj poziv i dalje ostaje otvoren i na njega se mogu javiti svi vlasnici koji žele obnoviti svoje obiteljske kuće – istaknuo je, među ostalim, M. Friščić.

Sve okupljene uvodno je pozdravio i Stjepan Vincek, pročelnik Upravnog odjela za urbanizam, komunalne poslove i zaštitu okoliša, koji u Gradu provodi ovaj projekt te voditeljica Odsjeka za redarstvo i komunalno gospodarstvo Jelena Cuković.

Inače, temeljem poziva Grada Ivanca, vlasnici obiteljskih kuća mogu ostvariti bespovratna sredstva koja, ovisno o mjeri koju izvode, iznose od 663,61 eura (5.000 kn) do max. 1.990,84 eura (15.000 kuna).

Obavještavamo sve vlasnike da je Javni poziv Grada Ivanca za povećanje energetske učinkovitosti obiteljskih kuća otvoren i nadalje te ih pozivamo da iskoriste bespovratnu gradsku potporu.

Korisnici s kojima Grad Ivanec zaključi ugovor ostvaruju pravo na dodjelu bespovratnih sredstava u visini 5%, odnosno 10% uloženih sredstava od maksimalnog iznosa opravdanog troška za pojedinu mjeru.

Potpora se može ostvariti za provedbu jedne ili više mjera, a to su: toplinska izolacija vanjske omotnice (vanjski zid, ravni krov, izolacija stropa prema negrijanom tavanu, kosi krov, pod), zamjena vanjske stolarije, Sunčani toplinski sustavi, kotlovi na sječku/pelete, dizalice topline i fotonaponski sustavi.

Javni poziv sa svim detaljima te obrazac prijave dostupni su na linku: https://bit.ly/3ovU2vS

print