Novosti

VIJEĆE ZA KULTURU I ivanečke udruge i vrtići uključuju se u manifestaciju Advent u Ivancu

Petak

Ivanečke udruge i ustanove na razne će se načine uključiti u manifestaciju Advent u Ivancu koja se u našemu gradu otvara u nedjelju, 15. prosinca, te će na najljepši način dati svoj prilog obogaćivanju adventskih, božićnih i novogodišnjih dana u Ivancu.

Dogovoreno je to u četvrtak, 5. prosinca, na sjednici Vijeća za kulturu Grada Ivanca na kojoj se s predstavnicima udruga razgovaralo o načinima i mogućnostima njihova sudjelovanja u organizaciji različitih događanja koja će se tijekom tri tjedna odvijati na gradskoj špici. 

O programu manifestacije nazočne su izvijestile predsjednica Vijeća za kulturu Ljiljana Risek, pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika, i Marina Držaić, pročelnica Upravnog odjela za lokalnu samoupravu, imovinu i javnu nabavu.

Kroz razgovor su potom utvrđeni načini na koje će se u program uključiti predstavnici udruga i ustanova, a svoje sudjelovanje na adventskom sajmu potvrdili su Turistička zajednica grada Ivanca, Društvo prijatelja narodnih običaja Maska, KUD Salinovec, Udruga Margareta iz Margečana, Ivanečko sunce, Udruga udomitelja Nada, Udruga Rukotvorine Božene Carević i Udruga građana Prigorec, a pridružit će im se i izvorni umjetnik Stjepan Kraš.

Na poseban manifestaciji će se pridružiti i dječji vrtići Ivančice i Bambi te Ženski vokalni sastav Kaliope.

Bit će tu, dakle, svega: i pučkih božićnih pjesama i glazbe, dok u jednoj od božićnih kućica posebna iznenađenja očekuju mališane i djecu. Što pak se udruga tiče, one u kućicama najavljuju i palačinke i fritule i božićne suvenire, razne ukrase itd.

Posebno napominjemo da su dobrodošli i svi ostali koji žele izlagati u sajamskim kućicama (učeničke zadruge, pojedinačni izlagači, OPG-ovi) ili program manifestacije uljepšatipjesmom i glazbom.

Predsjednica Udruge Rukotvorine Božena Carević pozdravila je ideju organizacije i program Adventa u Ivancu kao dobrodošle manifestacije koja će uvelike obogatiti i uljepšati društveni život grada u blagdanskim danima. Osobite pohvale uputila je ograđenom vrtiću s borovima na gradskoj špici.

U drugom dijelu skupa razgovaralo se o predstojećem raspisivanju Javnog poziva Grada Ivanca za financiranje projekata i programa udruga u 2020. godini,.

U vezi s time udrugama je sugerirano da se pokušaju udružiti te osmisliti kvalitetne programe i kandidirati ih kao zajedničke projekte, jer se u tom slučaju Gradu otvara mogućnost da ih izdašnije novčano valorizira. 

Posebna pažnja skrenuta im je na potrebu planiranja sredstava za institucionalnu podršku te naročito, na kandidiranjepojedinih manifestacija koje se odnose na nastupe u inozemstvu, kako bi se za njih pravodobno osigurala sredstva, budući da Grad udrugama ne smije dodjeljivati sredstva za manifestacije naknadno, mimo raspisanog Javnog poziva.

Bilo je riječi i o problematici rada pojedinih udruga, o osipanju članstva, o generacijskoj smjeni i drugoj problematici koja muči većinu udruga, a nađeno je i načelno rješenje za buduće održavanje pojedinih manifestacija čija je organizacija zbog objektivnih problema došla pod znak pitanja.

print