Novosti

Održano je savjetovanje o novom Zakonu o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija

Petak

Više desetaka predstavnika kulturnih, sportskih i drugih civilnih udruga u utorak se, 2. lipnja, odazvalo savjetovanju o novom Zakonu o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija koje je u Gradskoj vijećnici održano u suradnji Grada Ivanca i LAG-a Sjeverozapad. Nakon kratkih uvodnih riječi pročelnice Upravnog odjela za poslove gradonačelnika Ljiljane Risek i voditelja LAG-a Marija Željezića, nazočne je sa specifičnostima novog zakona i brojnim novim obvezama koje propisuje neprofitnim organizacijama upoznala Sandra Magdalenić iz knjigovodstvenog servisa ACT Konto iz Čakovca.

Na pristupačan i razumljiv način osvrnula se na razloge zbog kojih je zakon donesen te na obveze udruga oko vođenja jednostavnog, odnosno, dvojnog knjigovodstva, vođenja knjigovodstvenih isprava, na obvezu čuvanja dokumentacije, vođenja inventure, evidentiranja donacija i procjene njihove vrijednosti, zatim, na obvezu izrade godišnjeg programa rada i financijskog plana te predaje izvješća, a osvrnula se i na financijske kontrole i propisane novčane sankcije. 

Upozorila je i na moguće posljedice za udruge ukoliko se kod financijskih kontrola ustanovi da su dodijeljeni javni novac trošile nenamjenski.

Posebno se osvrnula na obvezu svih udruga da se upišu u Registar neprofitnih organizacija, jer udruga koja nema RNO ne može dobiti nikakva sredstva iz javnih izvora (dakle, ni iz gradskog, županijskog ili državnog proračuna). Ukoliko pak, primjerice, Grad isplati donaciju udruzi bez RNO-a, za odgovornu osobu propisane su visoke novčane kazne (od 10.000 do 50.000 kuna). U tom kontekstu, naglasila je, udruge koje su se naše u takvoj poziciji neka ne prozivaju Grad, jer on postupa po zakonu.

Budući da i na području grada Ivanca ima udruga koje nisu upisane u RNO, Grad im sredstva po potpisanim ugovorima nije doznačio i neće tako dugo dok se ne upišu u Registar i doznače RNO broj. Isto tako, sredstva neće biti isplaćena ni onim udrugama koja Gradu nisu dostavila izvješće o financijskom poslovanju u prošloj godini.

S obzirom na složenost problematike i činjenicu da se mnoge udruge ne snalaze u šumi novih propisa, zainteresirani su pozvani da se za sve informacije obrate u ACT Konto, e mail: info@act-konto.hr ili na tel. 040 500 872.

Inače, taj je knjigovodstveni servis partner LAG-a Sjeverozapad, čiji je član i Grad Ivanec.

print