Novosti

EU PROJEKT Nastavljeni radovi na gradnji ceste Prigorec – Šumi i parkirališta na Rapikovcu

Srijeda

Posjetitelji i izletnici koje već dulje vrijeme put nije nanio prema parkiralištu na Rapikovcu iznad Prigorca te dalje, prema Izletištu Jarki i izvorištima Beli zdenci i Šumi, dolaskom na ove lokalitete mogli bi se ugodno iznenaditi. 

Radovi su, naime, uvelike poodmakli pa je ovo područje pretvoreno u veliko gradilište, a nekad zapušten put, parkiralište i kontaktne površine već su dobili oblik moderne turističke infrastrukture.

Ovi opsežni radovi financiraju se iz EU projekta, a investitor je Grad Ivanec.

Njihova ukupna vrijednost je 4,14 milijuna kuna, a većinu sredstava od 3,65 milijuna kuna za njihovu realizaciju Grad je privukao iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (Mjera 7, Operacija 7.2.2. Ulaganja u građenje nerazvrstanih cesta). Ostatak je osiguran u gradskom proračunu.

Projekt je opsežan i obuhvaća nekoliko cjelina: rekonstrukcijuceste od centra Prigorca do parkirališta Rapikovec s uređenjem oborinske odvodnje i gradnju pješačke staze teuređenje 15 parkirnih mjesta uz cestu. 

Također, obuhvaća i asfaltiranje odvojka Strugari, proširenje i uređenje parkirališta Rapikovec s 50 parkirnih mjesta i modernizaciju 2,9 kilometara ceste, s time da će se do Izletišta Jarki položiti asfalt, a ostatak dionice od Izletišta do Šumijabit će uređen kao kvalitetni makadam.

Gradilište je u međuvremenu obišao pročelnik gradskog Upravnog odjela za komunalne poslove Stanko Rožman sa suradnicima, a pridružili su mu se i predstavnici izvođača - Ljubinka Sever, voditeljica Profitnog centra Colasa Hrvatska d.d. i voditelj radova Tomo Zgrebec iz tvrtke TTG, koja je podizvođač radova. Oni su predstavnike Grada izvijestili o napredovanju radova.

-Radovi teku planiranim tempom i ako ne bude nekih nepredviđenih okolnosti, očekujemo da bismo s asfaltiranjem mogli krenuti krajem lipnja – izvijestila je Lj. Sever. 

Nakon što su prošle godine izvedeni zemljani radovi (iskop, proširenje ceste), dosad je „istamponirano“ 60% dionice, a uređena je i odvodnja oborinskih voda. 

Na mjestu nekadašnjeg improviziranog parkirališta na Rapikovcu sagrađeno je novo, na način da je izveden čvrst nasip, podignuti su gabionski zidovi i zaštitna ograda, uređena je odvodnja, a radi se i tampon. 

Dio odvodnje uređen je i u naselju Prigorec, a ono što predstoji jest završetak preostalih radova na odvodnji kroz naselje, tamponiranje i postavljanje kanalica. Slijedi još i iskop 250 metara kolničke konstrukcije u naselju, nakon čega će se površine isplanirati, a potom slijedi asfaltiranje.

print