Novosti

Savjet mladih Grada Ivanca na Nacionalnoj konferenciji Savjeta mladih Hrvatske

Ponedjeljak

U dva radna dana Nacionalne konferencije Savjeta mladih RH koja je ove godine održana u Puli u organizaciji Udruge gradova i Grada Pule, sudjelovalo je 135 sudionika iz 49 savjeta mladih.

Predsjednica ivanečkog Savjeta Maja Ferenec Kuća i član Mihael Slunjski otputovali su u petak u Pulu na prvi dio programa gdje je, od 19 pristiglih prijedloga dobre prakse, odabrano njih pet, među kojima se našao i primjer dobre prakse Savjeta mladih Varaždinske županije.

Drugi dan Konferencije započeo je aktivnostima u prijepodnevnim satima, uvodnim pozdravima Roberta Cveka, zamjenika gradonačelnika Pule, Renata Krulčića, potpredsjednika Udruge gradova i gradonačelnika Pazina, Diane Helen Madunić, veleposlanice Kraljevine Švedske i Ivice Bošnjaka, pomoćnika ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Nakon toga održana je panel rasprava koja je sudionike Konferencije potaknula na razmišljanje i konstruktivne kritike, prijedloge i naravno, komentare. Kao dobar domaćin, Savjet mladih Grada Pule izložio je svoje aktivnosti i djelovanje u Puli po pitanju interesa mladih na tom području, a pritom i istaknuo izvrsnu suradnju gradske vlasti sa Savjetom mladih što su istaknuli kao vrlo bitnu sastavnicu međusobne suradnje.

Ono što je iznjedrilo konkretne probleme, ali i rješenja, bio je grupni rad koji se sastojao od mapiranja izazova s kojima se savjeti mladih susreću u svom djelovanju u praksi, pri čemu je svoj doprinos dao i Savjet mladih Grada Ivanca.

Grupnim radom je istaknuto nekoliko osnovnih problema s kojima se većina Savjeta susreće, a to su: nemogućnost kvoruma unutar Savjeta mladih što je, između ostalog, dovelo i do rasprave o potrebnoj promjeni trenutnog Zakona o savjetima mladih i pitanju ponovnog uvođenja naknada za članove Savjeta, zatim nedovoljna inforomiranost javnosti, ali i samih članova Savjeta o  njihovom djelovanju i mogućnostima djelovanja te »politizacija« Savjeta od strane civilnog društva i udruga što onemogućuje transparentnu, a time i uspješnu suradnju Savjeta mladih s istima.

 Osim pozitivnih emocija i druženja, ivanečki Savjet je pronašao i nekoliko dobrih smjernica za svoj daljnji rad i djelovanje te ubrzo kreće u njihovu realizaciju.

Detaljan program, kao i sudionike panel rasprave i ostalih aktivnosti, možete pronaći na poveznici: http://www.udruga-gradova.hr/nksm/.

print