Novosti

U Muzeju planinarstva otvorena izložba fotografija Cvjetka Šoštarića

Ponedjeljak

Brojni programi otvoreni prošlog vikenda u povodu proslave Dana grada, nastavljeni su u petak, 15. lipnja, otvaranjem izložbe fotografija pokojnog ivanečkog planinarskog i fotografskog doajena Cvjetka Šoštarića, dugogodišnjeg predsjednika HPD-a Ivančica i njegove Fotosekcije, predsjednika nekadašnjeg Fotosaveza Hrvatske i Jugoslavije, koji je svojim radom ivanečku fotografiju afirmirao na europskom i svjetskom nivou.

Izložba je otvorena u Muzeju planinarstva, gdje je posjetiteljima predstavljeno 50-ak fotografija iz privatne zbirke doc. art. Roberta Gečeka.

Nakon pozdravnih riječi v.d. ravnateljice Muzeja Marine Držaić, o autorovu radu i životu govorili su povjesničarka umjetnosti Ivančica Peharda i doc. R. Geček, koji se osvrnuo na specifičnost Cvjetkova fotografskog stvaralaštva. Izdan je i katalog izložbe, u kome recenziju potpisuje doc. art. Mario Periša.

Također, o autoru je govorio i predsjednik HPD-a Ivančica Borislav Kušen, dok se s više zgoda i sjećanja na slavne dane ivanečke fotografije, kada je Fotosekcija HPD-a Ivančica 1982. godine bila organizator Dana jugoslavenske fotografije (na natječaj je pristiglo više od 2.500 fotografija, a manifestacija je po broju sudionika i po kvaliteti organizacije proglašena najuspješnijom dotad), kao i na dane druženja i rada s Cvjetkom, osvrnuo njegov prijatelj po objektivu, suradnik i pajdaš Branko Težak.

Izložbu, čijem je otvaranju nazočila i obitelj pokojnog Šoštarića, otvorio je gradonačelnik Milorad Batinić te pozvao mlade ivanečke fotografe Zorana Stanka, Domagoja Severa i druge da nastave ivanečku fotografsku tradiciju.

Izložba će se kroz ljetne mjesece moći razgledati u Muzeju planinarstva Ivanec.

print