Novosti

Velik odaziv osmaša i njihovih roditelja upisnoj kampanji „Odaberi svoju školu“

Srijeda

I osmaši iz svih škola na području grada Ivanca, njih blizu 130, u utorak su se, 17. travnja, zajedno sa svojim roditeljima odazvali 11. upisnoj kampanji „Odaberi svoju školu“, održanoj u sportskoj dvorani Srednje škole Ivanec.

Uz učenike iz škola u Ivancu i Radovanu te njihovih područnih škola, na skup su došli i učenici iz Klenovnika, Lepoglave, Kamenice, Višnjice, Bednje, Vidovca, Tužnog, Maruševca i Donje Voće. Kako bi se učenici i njihovi roditelji što bolje informirali o mogućnostima upisa, upisnim programima, stipendijama, učeničkoj praksi i drugim pojedinostima i tako im se olakšalo donošenje odluke o odabiru zanimanja i upisu, na skupu su im se kratko predstavile sve javne i privatne škole koje djeluju na području Varaždinske županije.

Svima okupljenima uvodno se obratio zamjenik župana Tomislav Paljak i poručio učenicima da hladne glave donesu konačnu odluku o upisu te da pritom ne zanemare sugestiju i savjet roditelja.

U ime grada domaćina, skup je pozdravio gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić. Naglasivši da je sustav školstva u našoj županiji među najboljima u Hrvatskoj i da postojeće škole mogu zadovoljiti sve njihove zahtjeve, sugerirao im je da se u odabiru zanimanja opredijele za ono koje će ih osposobiti da nakon završetka srednje škole budu konkurentni na tržištu rada, odnosno koje će im omogućiti da steknu dovoljno znanja za upis na željeni fakultet.

Pozvao je učenike da se upišu u Srednju školu Ivanec koja svojom učionicom budućnosti i novim programima koje je uvela u nastavu zahvaljujući EU projektima, nudi suvremene obrasce učenja, to više što će se od ove jeseni u ivanečkoj školi provoditi eksperimentalni program kurikularne reforme Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Skupu su se obratili i predstavnici partnera - HZZ-a Varaždin te predsjednici Županijske gospodarske i Županijske obrtničke komore Dragutin Gložinić i Mario Milak. Ivanečki poduzetnik Tomo Fištrek poručio je da je njegova tvrtka, koja se bavi instalacijskim sustavima, spremna mlade primiti na praksu i zaposliti ih odmah nakon završetka srednje škole te kazao da se upravo ovih dana spremaju ponuditi posao trojici mladih ljudi.

U nastavku su predstavnici svih srednjih škola ukratko informirali učenike o svojim upisnim programima, trajanju školovanja, mogućnosti obavljanja prakse i drugim pojedinostima važnim za donošenje konačne odluke o upisu.

Programe Srednje škole Ivanec predstavila je ravnateljica mr. sc. Lidija Kozina te istaknula da škola i ove godine upisuje učenike u Gimnaziju i Ekonomsku školu te u trogodišnja strukovna zanimanja – CNC operater, strojobravar, instalater kućnih instalacija, stolar i prodavač.

- Učenici u našoj školi imaju prilike u učionici budućnosti znanja usvajati primjenom novih tehnologija. Od ove jeseni Srednja škola Ivanec ulazi u eksperimentalni program kurikularne reforme koji će se provoditi u prvim razredima Gimnazije (u svim nastavnim predmetima) i u prvim razredima Ekonomske škole (u svim općeobrazovnim predmetima). Svi učenici dobit će tablete i udžbenike za nastavu – istaknula je L. Kozina.

Na kraju skupa učenicima je podijeljena brošura „Odaberi svoju školu“, vodič u kome su detaljnije predstavljene sve škole i opisani upisni programi koji im stoje na raspolaganju.

print