Novosti

Gradonačelnik M. Batinić u obilasku klizišta: Prve procjene – šteta blizu 6 mil. kuna!

Četvrtak

Gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić u četvrtak je, 22. ožujka, s pročelnikom Upravnog odjela za urbanizam, komunalne poslove i zaštitu okoliša Stankom Rožmanom te drugim suradnicima iz gradske uprave obišao više klizišta na području grada Ivanca koja su se aktivirala uslijed naglog topljenja velikih količina snijega te na pojedinim mjestima teško oštetila nerazvrstane ceste i zaprijetila sigurnosti kuća, vikendica i gospodarskih objekata.

Među najvećima od njih su dva nova klizišta na području Jazvačine na nerazvrstanoj cesti Prigorec - Ivanečka Željeznica, koja je zbog teških oštećenja zatvorena za promet, a prijeti i sigurnosti okolnih kuća i vikend objekata. Prema prvim procjenama, troškovi sanacije bit će iznimno visoki, procjenjuje se da će stajati čak milijun kuna!

Novo, ogromno klizište, široko pedesetak i dugo više od 80 metara, aktiviralo se u zaseoku Gužvinci u Mjesnom odboru Gačice, tik uz nerazvrstanu cestu koja je i gospodarski važna jer vodi prema obližnjoj farmi. Opasnost je velika jer klizište je iznimno strmo, prijeti ne samo cesti već i privatnoj kući udaljenoj tek nekoliko metara, a trošak sanacije procjenjuje se na 500.000 kuna.

Predstavnici gradske uprave obišli su i golemo klizište na cesti Salinovec – Šatornjak, koje se aktiviralo lani, kada je, radi prohodnosti, interventno sanirano, međutim, ono i dalje „radi“. Klizi cijelo brdo, a velike raspukline se protežu i niže, duž privatnih vinograda, u kojima su stupovi i nasadi također „krenuli“ nizbrdo.

Projekt sanacije ovog klizišta je izrađen i kandidiran na natječaj Ministarstva graditeljstva pa se očekuje dodjela sredstava koja bi omogućila izvođenje sanacijskih radova. Inače, ovo klizište je najveće na području grada Ivanca, a troškovi sanacije iznosit će 1,23 milijuna kuna.

Aktiviralo se i više drugih klizišta – ponovno je „proradilo“ staro na nerazvrstanoj cesti u Pecama (Šalamoni), gdje cijeli brijeg „silazi“ na cestu, a nova klizišta nastala su u Šikadu u MO-u Punikve te na Skradnjaku u Kanpiću. Veliko klizište je i u Vuglovcu, u Zagorskoj ulici u Margečanu, u Škriljevcu te na odvojku Kuštri u Gačicama.

Posebno zabrinjavaju dojave o klizištima koja su ugrozila privatne kuće (u Ivancu, Salinovcu i drugdje) kao i vijesti o klizanju tla koje potencijalno ugrožava županijske ceste.

-S pet novih klizišta koja su se aktivirala ove godine, trenutačno na području grada Ivanca imamo 11 velikih klizišta i sva ona onemogućavaju ili otežavaju promet i ugrožavaju sigurnost građana. Odmah krećemo s procjenom sanacijskih troškova i izradom projekata sanacije. O kolikoj šteti je riječ pokazuje podatak da će, prema prvim procjenama, za sanaciju nerazvrstanih cesta biti potrebno gotovo 6 milijuna kuna! Sam Grad to ne može isfinancirati i zato je hvale vrijedna odluka Vlade RH da će se uključiti u sanaciju klizišta. U sanaciju će se uključiti i Hrvatske vode, slijedom činjenice da je na prijedlog Kluba zastupnika HNS-a u Zakon o financiranju vodnog gospodarstva ugrađena odredba da će se dio sredstava za sanaciju klizišta osigurati iz vodnog doprinosa koji ubiru Hrvatske vode – izjavio je Batinić.

U ovom trenutku Grad Ivanec ima pet projekata spremnih za kandidiranje, a dva od njih (klizišta na cesti Salinovec – Šatornjak i klizište Kuštri) već su prijavljena Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja.

Što se tiče dojava građana o klizištima koja su ugrozila županijske ceste, gradske službe o tome će obavijestiti ŽUC kako bi mogao što prije krenuti u njihovu privremenu sanaciju ili izradu projektne dokumentacije za sanaciju.

 

print