Novosti

U nedjelju, 4. veljače, dođite na Ivonjski fašink

Petak

U organizaciji Društva prijatelja narodnih običaja Maska, a uz tradicionalno pokroviteljstvo i novčanu potporu Grada Ivanca i supokroviteljstvo Turističke zajednice, ove će se nedjelje, 4. veljače, održati Ivonjski fašink.

Svoje sudjelovanje u fašničkoj povorci dosad je najavilo dvadesetak organiziranih skupina iz Slovenije i sjeverozapadne Hrvatske, a očekuje se dolazak više od 600 maškara.

Dolazak su potvrdili kurenti iz slovenskog Podlehnika, Vidma i Leskovca (dolazak najavljuju i neke druge kurentske grupe) te maskirane skupine iz Murskog Središća, Turčišća, Domašinca, Nedelišća, Lobora, Cestice, Petrijanca, Donje i Gornje Voće, Lepoglave, Salinovca, Prigorca, Margečana i Stažnjevca, a predvodit će ih, dakako, domaćini iz ivanečke Maske.

Nakon što, uz larmanje i norije, prošetaju ivanečkim ulicama te se domognu ključeva grada koje će im uručiti gradonačelnik Milorad Batinić, maškare će proglasiti Fašničku Republiku te nakon toga početi sa središnjim programom na gradskoj špici koji će, po običaju, završiti spaljivanjem Fašnika.

Svi sudionici potom će zabavu nastaviti u velikoj dvorani KTC-a Ivanec, uz topli ručak, glazbu i fašnički ples.

Dolazak povorke na gradsku špicu, ispred Gradske vijećnice, očekuje se oko 14 sati. Organizatori pozivaju i sve ostale maskirane građane i djecu, bilo pojedinačno ili u grupama, da se također uključe u fašničku povorku.

Za vrijeme održavanja manifestacije, u Ivancu će na snazi biti i posebna regulacija prometa. Središnji trg bit će zatvoren za promet, odnosno, promet će se zatvoriti u Malezovoj (kod Chibe), u Nazorovoj (kod Poštanskog ureda), u Rajterovoj (kod Gost&one) i u Varaždinskoj (kod ulaza u Arnoldovu), a vozila će prometovati obilaznim pravcima.

print