Novosti

Ministar M. Kujundžić od Županije i županijskog Doma zdravlja zatražio objašnjenje o (ne)provođenju zaključaka oko Hitne u Ivancu

Ponedjeljak

Odazivajući se pozivu gradonačelnika Milorada Batinića koji je dopisom od 9. siječnja 2018. godine ministra zdravstva prof. dr. sc. Milana Kujundžića zamolio da se svojim osobnim autoritetom uključi u rješavanje problema Hitne medicinske pomoći u Ivancu i da presječe opstrukciju koju po tom pitanju provode Varaždinska županija i županijski Dom zdravlja, ministar je promptno reagirao te već sljedećeg dana od župana Radimira Čačića i ravnatelja Doma zdravlja Varaždinske županije Dražena Jagića zatražio obavijest o provedbi zaključaka koji su dogovoreni još 13. listopada 2017. na sastanku u Ministarstvu zdravstva.

Podsjećamo, tada je bilo dogovoreno sljedeće:

  • da će se u Ivancu uvesti posebno dežurstvo s doktorom i medicinskom sestrom vikendom i blagdanom
  • da je to stručno najopravdanije rješenje koje se ODMAH može realizirati uz ugovaranje s HZZO-om te da HZZO za to ima osigurana sredstva
  • da su u međuvremenu riješena i kadrovska pitanja jer su 4 liječnika iskazala interes za sudjelovanje u radu ambulante u posebnom dežurstvu
  • da posebno dežurstvo može organizirati i ugovoriti Dom zdravlja Varaždinske županije, a da će lokaciju (prostore) posebnog dežurstva odrediti Varaždinska županija
  • kako bi se stanovnicima čim prije osiguralo posebno dežurstvo, gradonačelnik M. Batinić izrazio je spremnost da Grad Ivanec sufinancira opremanje ambulante

Međutim, umjesto da se dogovor postignut u Kabinetu ministra ispoštuje u provede u djelo, od strane Varaždinske županije i zdravstvenih institucija u njenoj ingerenciji u međuvremenu je uslijedilo izigravanje realizacije dogovorenog.

Unatoč tomu što je Grad Ivanec u međuvremenu inicirao nekoliko sastanaka s predstavnicima Županije i njenih zdravstvenih ustanova te istinskih nastojanja Grada da nađe zadovoljavajuće rješenje i smiri opravdano nezadovoljstvo građana, rješenja dosad - nema.

Kao saborski zastupnik iz HNS-ove kvote, M. Batinić je o ovome problemu prošli tjedan govorio i na tiskovnoj konferenciji u Varaždinu te ponovno upozorio naneprihvatljivost da se političkom opstrukcijom najgore vrste provodi revanšistička politika samo zbog toga što većina gradova i općina zapadnog dijela Varaždinske županije politički nije podobna trenutačnoj vlasti u Županiji. 

O kolikom je problemu riječ pokazuje i podatak da Hitnoj u Ivancu gravitira 37.000 osiguranika iz Ivanca, Lepoglave, Bednje, Klenovnika, Maruševca i Donje Voće te da su čelnici svih gradova i općina, bez obzira na stranačke „boje“, dali potporu M. Batiniću u rješavanju ovoga problema.

Iako u zaključcima sa sastanka u Ministarstvu zdravstva jasnostoji da posebno dežurstvo ORGANIZIRA I UGOVARA DOM ZDRAVLJA VARAŽDINSKE ŽUPANIJE, dok jeVARAŽDINSKA ŽUPANIJA ta koja MORA ODREDITI LOKACIJU POSEBNOG DEŽURSTVA,  Varaždinska županija u svom priopćenju odgovara da „ni Dom zdravlja niti Varaždinska županija u gradu Ivancu ne raspolažu adekvatnim slobodnim prostorom te da je Dom zdravlja spreman provesti odluku o osnivanju punkta posebnog dežurstva čim Grad Ivanec osigura opremljen prostor“. A to, očito, nije u skladu s dogovorom u ministarstvu.

Da Županija namjerno izbjegava riješiti problem, pokazuje i podatak da nije točno da nema prostora za rad posebnog dežurstva. Takve navode Županije demantiraju navodi samih liječnika zaposlenih u zgradi Doma zdravlja Ivanec!

Potvrđuju to i pismeni dopisi koje su gradonačelniku Batiniću uputili pojedini liječnici iz Ivanca, a koji tvrde da prostora ima i više nego dovoljno! I to, citiramo:

  • prostor na katu u zgradi RTG-a – dvije prostorije koje sada DZ iznajmljuje Ghetaldusu za očnu ambulantu koja radi samo ponedjeljkom, a koja se za dežurni tim može koristiti neradnim danima, blagdanom i praznikom
  • zatim, na 2. katu glavne zgrade nalazi se prostorija koju DZ koristi kao skladište, a površine je 35m2 i koja bi se pregradnjom mogla urediti za rad posebnog dežurstva. Tu je i veliki hodnik kao čekaonica za pacijente, a prostor je dostupan dizalom i stepenicama!
  • postoji i treći potencijalni prostor, a to je slobodna ambulanta ortodoncije na 2. katu (dvije prostorije); 

Dakle, sve navedeno, kaže M. Batinić, pokazuje da prostora ima te da Županija i županijski Dom zdravlja izbjegavaju rješenje i čine sve da do njega ne dođe!

Pošto je i više nego očito da volje za to nema, a da je zdravlje ljudi suviše ozbiljna tema a da bi je se spuštalo na razinu politikantstva, Batinić je zamolio ministra da svojom reakcijom presječe opstrukciju i da se autoritetom prvog čovjeka krovne institucije u zdravstvu RH založi da dogovoreno rješenje u Ivancu napokon zaživi.

Povezani dokumenti

print