Novosti

Radi sprečavanja poplava: U tijeku radovi na uređenju 800 metara obala rijeke Bednje

Četvrtak

Budući da se za nedavnih velikih kiša izlila rijeka Bednja te zaprijetila poplavljivanjem pogona u Industrijskoj zoni, Grad Ivanec je zatražio trenutačnu reakciju Hrvatskih voda – Ispostave za mali sliv Plitvica – Bednja u Varaždinu.

S obzirom na opasnost budućih poplava i velikih potencijalnih šteta za gospodarstvo,  Hrvatske vode odmah su krenule s intervencijskim radovima.

Prema riječima voditelja Ispostave Branka Pereca, radovi su povjereni Hidroingu, a kako bi se izveli što prije i u što većem opsegu prije predstojećih jesenskih kiša, izvode se s tri najveća bagera i nastojat će se obaviti u što je moguće kraćem roku.

Radovi su počeli na dijelu uzvodno od mosta preko rijeke Bednje u Jerovcu (od mjesta gdje su prije tri godine stali i gdje se, radi neuređenih obala s gustom vegetacijom, Bednja razlijevala iz korita i poplavljivala okolna područja), a bit će izvedeni na dionici dugoj 800 metara, sve do ušća Matačine 1 u Bednju.

Duž cijele te dionice gradi se tzv. berma, koja će biti u funkciji sprečavanja razlijevanja Bednje iz korita.

Vrijednost radova je oko 625.000 kuna s PDV-om.

Odmah nakon završetka zahvata na Bednji, radovi će biti nastavljeni uređenjem potoka Ivanuševec (uz koji je vegetacija uklonjena još ljetos), a u planu su i radovi na uređenju Vukovca.

Prema najavi, bit će izvedeni i radovi u Mačkovcu, kako bi se spriječilo učestalo poplavljivanje obiteljske kuće u Ulici žrtava hrvatskih domovinskih ratova u Ivancu. U taj zahvat uključit će se i Grad Ivanec.

print