Novosti

Bogatim programom proslavljeno Margetje u Margečanu

Ponedjeljak

Od 13. do 16. srpnja u Margečanu je bilo posebno veselo, a razlog je bilo Margetje  - tak se negda delalo, manifestacija s jedanaestogodišnjom tradicijom čija popularnost ne jenjava, već naprotiv svake godine raste. Dokaz je velik broj izlagača, prezentera starih zanata i sudionika kulturno - umjetničkog programa. Dobar glas daleko se čuje pa se tako glas o Margetju proširio i van granice Hrvatske što potvrđuje sve veći broj gostujućih društava iz Slovenije. U Margečan su, osim iz cijele Varaždinske županije, pristigli i gosti iz Međimurske, Krapinsko - zagorske i Koprivničko - križevačke županije.

Središnji događaj, ali i posebna atrakcija koja je privukla nekoliko stotina posjetitelja bio je Sajam starih zanata postavljen oko margečanske vodenice. Ove je godine sajam privukao najviše izlagača dosada, a oživljeni su i prikazani neki od najstarijih obrta i zanata.

Klepalo se, hoblalo, tkalo, štrihalo se i mljelo žito, preo se lan, mijesio se kruh, kovale su se potkove, lončarsko kolo na nožni pogon punom se parom vrtjelo, a marljive žene izrađivale su ponajljepše cvjetove od krep papira. Viteški tabori uprizorili su borbe i učili posjetitelje streličarstvu, župni zbor Sv. Margarete pjesmom je dočekao posjetitelje. Najviše smijeha i zanimanja ipak je izazvalo tradicionalno pranje veša u Bednji na starinski način koje su uz pjesmu upriličile članice udruge Margareta.

Udruga građana Margareta pobrinula se za bogat i raznolik višednevni  program proslava pa su tako domaćini i gosti imali priliku uživati u glumačkoj večer uz Komedijaše iz Stažnjevca te uz predstave dramske sekcije KUD – a Marof. Na terenu NK Mladosti odigrana je tradicionalna nogometna utakmica, a  svečano misno slavlje održano je u četvrtak na sam spomendan Sv. Margarete.

Manifestacija je imala i svoje gastro natjecanje pa se najboljom zljevkom može pohvaliti Ana Plantak, a najegzotičnijom Katica Copak.

Sajam starih zanata te bogati kulturno – umjetnički i zabavni program obišli su dožupan Varaždinske županije Tomislav Paljak, dogradonačelnik grada Ivanca Branko Putarek, županijska vijećnica Katica Levanić te ivanečki gradski vijećnici.

Održavanje Margetja i poticanje očuvanja starih obrta i vještina novčano pomaže Grad Ivanec.

print