Novosti

Ivanečki branitelji u jednodnevnom posjetu Pakracu i Lipiku

Ponedjeljak

U subotu, 8. srpnja, u organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata -Ogranak Ivanec, trideset dva branitelja s područja bivše općine Ivanec posjetili su Lipik, Pakrac i okolna mjesta na kojima su sudjelovali u obrani domovine. Razlog posjeta bila je 25. obljetnica povlačenja 2. bojne 104. brigade HV sa zapadno-slavonskog bojišta nakon što su njihove dotadašnje položaje (6.7.1992.) preuzeli pripadnici tadašnjeg UNPROFOR - a.

Tijekom posjeta branitelji su odali počast poginulima te evocirali sjećanja na ratne dane. Obišli su neka od najvažnijih i najznačajnijih mjesta iz ratnih dana: Brekinska, Toranj, Ploštine, Donju i Gornju Obrijež. Kod spomen obilježja u šumi Zukva te kod spomen obilježja u Pakracu i Lipiku odali su počast hrvatskim braniteljima 104. brigade i postrojbi iz Bjelovara i Pakraca, ali i svim ostalim braniteljima koji su svoje živote položili za domovinu. Delegacija je kratko obišla i Veteranski centar u Lipiku.

Okupljene branitelje u Pakracu je dočekao predsjednik Gradskog vijeća grada Pakraca Miroslav Ivančić te vodstvo i članovi Udruge hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika kao i predstavnici tamošnje braniteljske udruge.

Ratnim suborcima i kolegama obratio se ratni zapovjednik ivanečke bojne, bojnik Mirko Druško te pakrački branitelj Velimir Lujanac, koji je podsjetio nazočne na ratna događanja, naglasivši kako je područje Pakraca i Lipika prvo na kojem je uspješno izvedeno niz oslobodilačkih akcija tijekom 1991. godine.

U ime Grada Ivanca i UDVDR RH - Ogranak Ivanec, ivanečki su branitelji kolegama iz Pakraca i Lipika za uspomenu i sjećanje poklonili ivanečku monografiju - Ivanec kroz stoljeća 1396-2016.

Organizirani posjet ivanečka je delegacija iskoristila za dogovor i planiranje buduće suradnje pa je tako dogovoren i uzvratni posjet pakračko – lipičkih branitelja Ivancu u 2018. godini.

Sudjelovanje na 25. obljetnici povlačenja 2. bojne 104. brigade HV sa zapadno-slavonskog bojišta dio je programa rada ivanečkog UDVDR-a u 2017. godini, a podupire ga Ministarstvo hrvatskih branitelja i Grad Ivanec.

Ivanečkoj braniteljskoj udruzi na put sjećanja u zapadnu Slavoniju pridružili su se i članovi DVD – a Gačice.

print