Novosti

Počele pripreme za Zelenu čistku 2017.

Srijeda

Grad Ivanec počeo je s pripremama za Zelenu čistku 2017., najmasovniju ekološku akciju koja će se ove godine na cijelom ivanečkom gradskom području provesti šesti put zaredom. Za ovu akciju, koju karakterizira masovan odaziv građana, članova udruga, učenika i djece, već su pokrenute sveobuhvatne organizacijske i logističke pripreme, kako bi se na terenu mogla provesti na što optimalniji način.

Kao i svih proteklih godina, i ovoga puta organizira je Grad Ivanec, a provest će je u suradnji s mjesnim odborima, udrugama, s Ivkomom, sa školama, vrtićima i svima drugima koji se odluče uključiti u akciju koja je inače dio globalne Zelene čistke, a istodobno se održava u više od stotinu zemalja svijeta.

Gradonačelnik Milorad Batinić još je krajem veljače uputio pozive svim mjesnim odborima da gradskim službama do 20. ožujka dostave sljedeće podatke:

  • da lociraju onečišćena mjesta koja će čistiti (definirati o kojim je lokalitetima riječ)
  • da navedu vrste i količine odloženog otpada
  • da navedu mjesto na koje će izvučeni otpad odložiti – neka to bude mjesto uz cestu/put, pogodno za prilaz vozila komunalne službe

Isti poziv upućujemo i svim udrugama koje će se uključiti u akciju i to: dobrovoljnim vatrogasnim društvima, HGSS-u, lovačkim i planinarskim društvima, društvima za sportsku rekreaciju te kulturnim, vinogradarskim i svim drugim civilnim udrugama građana koje se uobičajeno pridružuju Zelenoj čistki.

Svi sudionici pozvani su da gore navedene podatke pošalju na e-mail voditeljice Odsjeka za komunalne poslove Grada Ivanca [email protected] , tel. 492-864 ili da ih osobno dostave u Gradsku vijećnicu.

Kako bi se na licu mjesta dogovorili konkretni detalji vezani uz provedbu akcije, predstavnici svih sudionika bit će pozvani na koordinacijski sastanak koji će se u Gradskoj vijećnici održati polovicom travnja.

Na njemu će se dogovoriti svi detalji oko početka akcije, sortiranja i odvoza prikupljenog otpada, opskrbe akcijaša vrećama i rukavicama, komunikacija s komunalnim redarima, prehrana odraslih sudionika i djece te medijsko praćenje akcije.

Kao što je poznato, građani, učenici i djeca na području Ivanca masovno se uključuju u zelene čistke, a prošle godine se u tjednu uoči akcije te na sam dan njene provedbe u nju uključilo sveukupno blizu 1.800 velikih i malih akcijaša.

Mjesni odbori koji ističu da na svojim područjima više nemaju smeća zamoljeni su da se u Zelenu čistku uključe čišćenjem od raslinja javnih zelenih površina ili uređenjem okućnica svojih susjeda koji su bolesni ili žive u teškim socijalnim prilikama.

print