Novosti

Program javnih potreba u socijalnoj skrbi - potrebama najugroženijih 512.500 kuna

Srijeda

Gradsko vijeće Ivanca donijelo je Program socijalne skrbi za 2017. godinu, kojim je predviđeno da se građanima koji žive u teškim materijalnim i socijalnim prilikama te teško bolesnima, starima i nemoćnima, kao i osobama s invaliditetom, pomogne ukupnom svotom od gotovo 512.500 kuna.

Od toga je 100.000 kuna namijenjeno podmirivanju dijela troškova stanovanja osobama koje ta prava ostvaruju temeljem Zakona o socijalnoj skrbi. To znači da će se proračunskim novcem pomoći onim obiteljima i samcima koji nemaju dovoljno novca da si plate struju, grijanje, vodu i odvodnju, odvoz smeća, najamninu i komunalnu naknadu. Treba napomenuti da u odobravanju takvih potpora Grad usko surađuje s Centrom za socijalnu skrb.

Nadalje, 110.000 kuna osigurano je i za isplatu novčanih potpora roditeljima kod rođenja djeteta.

Neće biti zaobiđene ni druge, socijalno i dobno najosjetljivije skupine građana. Za potporu udrugama umirovljenika i udrugama koje okupljaju invalidne osobe Grad je predvidio pomoć od 81.750 kuna, dok je za pakete i božićno druženje najstarijih stanovnika (starijih od 76 godina) u proračunu planirano 90.000 kuna. Za pomoć u kući starim i nemoćnim osobama predviđeno je nešto više od 13.700 kuna, a još 10.000 kuna planirano je za isplatu jednokratnih novčanih pomoći.

Grad je rezervirao iznos od 10.000 kuna za sufinanciranje troškova maturalnih i đačkih putovanja učenicima iz siromašnih obitelji te još 30.000 kuna za pomoć u naravi temeljem pojedinačnih zahtjeva građana.

Daljnjih 67.000 kuna namijenjeno je sufinanciranju nabave ogrjeva. Riječ je inače o sredstvima koja dodjeljuje Varaždinska županija, no budući da prolaze kroz gradski proračun, u njemu moraju biti i prikazana.

print