Novosti

110 učenika osnovnih škola u programu preventivnog odgoja u cestovnom prometu

Utorak

Pod pokroviteljstvom MUP-ova Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, u ivanečkoj Osnovnoj školi Ivana Kukuljevića Sakcinskog održan je Jumicar – program preventivnog odgoja djece u cestovnom prometu. Riječ je o vrhunskom obrazovnom programu koji se širom Europe provodi s ciljem edukacije djece o sigurnosti u cestovnom prometu, i to na lak, originalan i zabavan način.

 Sudeći po nasmijanim dječjim licima, Jumicar se svidio i učenicima drugih razreda OŠ Ivanec i njenih područnih škola u Salinovcu, Kuljevčici i Prigorcu. Čak njih 110 najprije je nazočilo predavanju na kojemu su učili o pravilnom ponašanju u cestovnom prometu.

Najuzbudljiviji za djecu svakako je bio praktični dio obuke na poligonu na školskom igralištu, gdje su prvi put sjeli za volan mini automobila te tako dobili priliku da, iz perspektive vozača, i sami uoče pojedine teškoće i opasnosti koje vrebaju u prometu.

Učenici su bili upoznati i s pružanjem prve pomoći ozlijeđenima, čemu su ih podučili volonteri Crvenog križa Ivanec. Djeca su se upoznala i s policijskom opremom i djelokrugom rada policije. Članovi DVD-a Ivanec učenicima su pokazali vatrogasno vozilo i zaštitnu opremu, a dali su im i priliku da se okušaju u gašenju požara.

Takvu vrstu edukacije mali su sudionici oduševljeno prihvatili, čime se ponovno pokazalo da ovakvi, suvremeni načini obrazovanja djece daju izvrsne rezultate. Jumicar program pratili su i Mario Medenjak i Matko Murić iz PU varaždinske i načelnik PP Ivanec Boris Divjak, dok je zamjenik gradonačelnika Čedomir Bračko djecu razveselio uručivši im –  vozačke dozvole.

print