Novosti

Grad Ivanec oštro protiv ukidanja kasne željezničke putničke linije Varaždin – Ivanec- Lepoglava - Golubovec

Petak

Na najavu da je voznim redom za 2016./2017., koji treba na snagu stupiti u prosincu ove godine, ponovno predviđeno ukidanje kasne željezničke putničke linije na relaciji Varaždin – Ivanec – Lepoglava – Golubovec s polaskom iz Varaždina u 22.22 sati, što je izazvalo i nezadovoljstvo putnika koji su tim povodom zatražili pomoć Grada Ivanca, oštro je reagirao gradonačelnik Milorad Batinić.

- Poznato je da je riječ o radničkoj liniji, koju većinom koriste radnici zaposleni u proizvodnim tvrtkama u Varaždinu, čija su primanja niska i koji objektivno nemaju mogućnost da si osiguraju drugu vrstu prijevoza. S pokušajima gašenja ove linije zbog – kako su tvrdili u HŽ-u – njene nerentabilnosti, borimo se još od 2011. godine, kada je Grad Ivanec apelirao na HŽ da njeno ukidanje neka ne prelama preko radničkih leđa i da uštede nađe u drugim segmentima svoga poslovanja. U borbu za očuvanje te linije tada smo se uključili zajedno s Varaždinskom županijom i gradonačelnikom Lepoglave Marijanom Škvarićem, a na sastanku na tu temu HŽ je tražio od županije i lokalnih samouprava da za troškove održavanja dviju linija na relaciji Varaždin – Ivanec – Golubovec izdvoje 500.000 kuna. To smo smatrali direktnom ucjenom i nedopustivim ponašanjem javne tvrtke u vlasništvu države – podsjetio je Batinić.

-I sada se ponovno srećemo s istom situacijom. Ponavljamo i dalje: smatramo da zbog gospodarske situacije i skromnih primanja zaposlenih u proizvodnji, HŽ treba pokazati osjetljivost prema ovoj populaciji i ovu liniju ne dirati. Jer javni prijevoz nije samo ekonomska, već i socijalna kategorija! Umjesto da je ukida, pozivam Upravu HŽ-a da je dodatno prilagodi potrebama putnika. Jedan od načina za to je izgradnja novih stajališta kojima bi gravitirali radnici Koke, Vindije i drugih velikih tvrtki pa bi u tom slučaju oni itekako bili zainteresirani za jeftiniji prijevoz vlakom – izjavio je M. Batinić.

Podsjetio je također da se Grad Ivanec HŽ-u obratio i s prijedlogom izgradnje nove željezničke postaje u Ivanečkom Naselju, čime bi se povećao broj putnika – korisnika željezničkog prijevoza iz toga naselja i okolnih mjesta. Međutim, HŽ se i na tu inicijativu oglušio.

Grad Ivanec će stoga od HŽ-a zahtijevati da preispita najavljeno ukidanje spomenute linije te u tome zatražiti i posredovanje Varaždinske županije.

Najava ukidanja kasnog vlaka s nezadovoljstvom je dočekana u svim gradovima i općinama uz prugu te izazvala ogorčenje putnika.

print