Novosti

Gradu Ivancu u Cannesu uručena pobjednička nagrada Financial Timesa

Četvrtak

Na velikoj svečanosti priređenoj u hotelu Majestic Barriere u Cannesu, kojoj je nazočilo više od 300 gradonačelnika i predstavnika gradova i regija iz cijele Europe, Gradu Ivancu uručeno je priznanje Financial Timesa kojim je taj, jedan od najuglednijih poslovnih časopisa na svijetu, Ivanec svrstao na prvo mjesto liste od top 10 malih gradova Europe u kategoriji strategija za privlačenje i poticanje direktnih stranih ulaganja.

U ime Grada, priznanje FDI-a primila je direktorica Poslovne zone Ivanec mr. sc. Lana Labaš, a uručila joj ga je gospođa Courtney Fingar, šefica fDi-a, publikacije Financial Timesa koja se bavi analizom direktnih stranih ulaganja (Foreign Direct Investments) u europskim zemljama.

Kao što je C. Fingar naglasila u uvodnoj riječi, pristigle prijave gradova i regija iz cijele Europe analizirao je i vrednovao fDi-ev tim stručnjaka te na kraju među njima izdvojio one za koje je ocijenio da su – svatko u svojoj kategoriji – najviše odskočili ili da imaju najviše potencijala za privlačenje stranih investicija.

S obzirom na to da su strategije analizirali vrhunski ekonomski analitičari specijalizirani za vrednovanje svega što se odnosi na direktna strana ulaganja, očito je da je ivanečki model prepoznat i izdvojen na prvo mjesto kao primjer na koji se u izrazito snažnoj internacionalnoj kompeticiji za prepoznatljivost i vidljivost bore i vrlo mali gradovi s juga Europe i tranzicijskih zemalja.

Pošto je Ivanec pobjednik u svojoj kategoriji, na binu je bio pozvan na samom početku ceremonije, među prvih pet pa je već i to bila golema reklama za naš grad, to više što su svečanosti nazočili i predstavnici najvećih europskih prijestolnica i industrijskih divova, koji su u kategorijama megalopolisa bili apsolutni pobjednici, poput Londona, Manchestera, Kopenhagena, Stockholma, Berlina, Sheffielda i drugih metropola. 

Dakako, bio je to i trenutak velikog ponosa i satisfakcije za članove ivanečkog tima koji već godinama rade na kreiranju cijelog sustava strategija i radu na projektu BFC-a (certificiranje gradova za stvaranje i brendiranje povoljne poslovne kulture), na čijim je temeljima i postignut ovaj uspjeh. Podsjećamo, ovo je već drugi put uzastopce (natječaji se raspisuju svake dvije godine) što je fDi-ev tim Ivanec svrstao u popis deset najpoželjnijih ulagačkih destinacija u Europi na razini mikro gradova (do 100.000 stanovnika), što pokazuje da gradska uprava doista čini sve što je u njenoj moći kako bi širom Europe reklamirala Ivanec i njegove poduzetnike.

Na svečanoj dodjeli nagrada predstavnici Grada Ivanca susreli su se i članovima gradskih timova iz Zagreba i Jastrebarskog, jedinih gradova iz Hrvatske koji su također nagrađeni u svojim kategorijama pa je to ujedno bila prilika za razgovor o njihovim iskustvima i projektima te za dogovor za susret i suradnju.

Ivanec je tako svojim strategijama i uspjehom dobio svoje mjesto i vrhunsku reklamu u samom centru svjetske poslovne elite.

print