Novosti

IVANEČKA LIPA Mnoštvo građana preuzelo klonirane mladice te više od 600 godina staru lipu trajno sačuvalo za budućnost

Utorak

Mnoštvo građana iz Ivanca i ivanečkih naselja, ali i iz susjednih gradova i općina danas je iz parkiranog kamiona kod stare lipe na ulasku u ivanečki park s veseljem preuzelo stabalce mlade lipe.

S razlogom, jer, kako smo već izvijestili, riječ je kloniranim lipama koje su u rasadniku Hrvatskog šumarskog instituta u Jastrebarskom uzgojene od reznica koje su s matičnog stabla uzete u proljeće lani, a od kojih su nakon toga posebnim postupkom uzgojeni klonovi.

S obzirom na to da će danas (podjela traje do 15 sati) biti podijeljeno novih 150 stabalaca, ukupan broj lipa koje je Grad Ivanec dosad podijelio građanima penje se na 570, pa se može reći da je za budućnost sačuvano starodrevno ivanečko stablo, čija se sadnja veže uz dolazak vitezova ivanovaca u tadašnji Ivanec prije više od 600 godina.

Dio mladica preuzeli su i mjesni odbori, koji će ih zasaditi kod društvenih domova, dječjih i sportskih igrališta.

Kao i svake godine dosad, i ovoga puta interes građana je velik pa su mnogi, kojima je promaknuo poziv za predbilježbe, na licu mjesta ostavljali kontakt za novi krug podjele za godinu dana. A to znači da se, zbog velikog interesa građana, ova vrijedna akcija nastavlja i dalje.

Podjelu lipa proveli su djelatnici Poslovne zone Ivanec d.o.o. na čelu s direktoricom Lanom Labaš, koji su na štandu građanima uručili i certifikat o podrijetlu svake lipe te letak o gospodarenju otpadom.

Ovom akcijom, nazvanom Sačuvajmo prošlost za zelenu budućnost, Grad Ivanec i ove se godine na najljepši način uključio u obilježavanje Europskog tjedna održivog razvoja.

print