Novosti

U ZAVRŠNOJ FAZI PROJEKT VRIJEDAN 423.600 EURA Počelo asfaltiranje površine reciklažnog dvorišta Ivanec

Ponedjeljak

Na golemom gradilištu u krugu Ivkoma d.d., koje se proteže na čak 5.200 m2, danas je počelo asfaltiranje površine reciklažnog dvorišta Ivanec.

Asfalt se polaže na oko 3.100 m2 prometnica i cjelokupne manipulativne površine na koju će nakon toga biti postavljeno 50-ak otvorenih i specijalnih zatvorenih kontejnera.

U njih će građani bez naknade moći odložiti sav neopasni otpad te posebne vrste otpada.

Podloga je uređena kao vodonepropusna, posjeduje sustav izgrađene oborinske odvodnje sa separatorom i omogućit će najviše ekološke standarde u prihvatu i privremenom odlaganju svih vrsta otpada. Prostor je ograđen, do njega vodi novosagrađena pristupna cesta, a raspolaže i objektom za zaposlene.

Danas se polaže grubi asfaltni sloj, a sutra će se cjelokupna površina i sve prometnice presvući finim, završnim slojem asfalta. Nakon toga slijedi uređenje zelenih površina, a za desetak dana prići će se montaži kontejnera.

Ova investicija je, uz Aglomeraciju Ivanec, jedan od najvećih gradskih projekata u području zaštite okoliša. Vrijedan je 423.600 eura, a njegov je nositelj Grad Ivanec.

Ivkom d.d. je za ovaj projekt Gradu Ivancu dao pravo građenja na površini u svom vlasništvu.

Gradnja i opremanje reciklažnog dvorišta Ivanec se većim dijelom sredstava od čak 79% ili 336.000 eura financira iz bespovratnih europskih sredstava (EU Kohezijski fond), dok preostali dio od 21% ili 89.300 eura osigurava Grad. Radove izvodi Hidroing d.o.o. Varaždin.

Za građane - besplatno

Građani će u otvorene kontejnere moći besplatno odložiti sve vrste neopasnog otpada (papir, metal, staklo, plastiku, tekstil, glomazni otpad i sl.) te posebne vrste otpada (jestiva ulja i masti, boje, deterdženti, lijekovi, baterije i akumulatori, električni i elektronički otpad, građevinski otpad iz kućanstva, gume i sl.).

Za potrebe privremenog odlaganja specijalnih vrsta otpada bit će postavljeni zatvoreni kontejneri pod natkrivenim spremištima. Neki od njih bit će klimatizirani, s mogućnošću zaključavanja.

Reciklažno dvorište će zaprimati isključivo otpad koji je nastao kod korisnika usluge iz kategorije korisnika kućanstvo.

print