Novosti

Predstavljena knjiga „SVJEDOČIM“ o stradanju mještana Tovarnika i Ilače u Domovinskom ratu

Srijeda

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Gustav Krklec u Ivancu u ponedjeljak je, 27. veljače, predstavljena knjiga „Svjedočim“, koja govori o stradanjima mještana Tovarnika i Ilače u Domovinskom ratu. U suradnji s Knjižnicom, HVIDR-om Ivanec i Općinom Tovarnik, predstavljanje je organizirao UDVDR Ogranak Ivanec.

Svečanosti je nazočilo 40-ak okupljenih, a pozdravne riječi uputila im je ravnateljica Knjižnice Marina Grudenić.

Pojedine dijelove knjige interpretirala je knjižničarka Vesna Matišić te se pritom dotaknula najemotivnijih momenata vezanih uz stradavanja žitelja ovih naselja krajnjeg istoka Hrvatske. Naime, u Domovinskom ratu ubijena su 104 stanovnika Tovarnika i Ilače, naselja su bila okupirana i razorena, a stanovništvo podvrgnuto ponižavajućem tretmanu.

Nazočni su upoznati i s podatkom da je tadašnja PU varaždinska, u čijoj je nadležnosti bila i PP Čakovec, tijekom 1991. upućivala policijske službenike na ispomoć u PU Vukovarsko-srijemsku pa je tako u razdoblju od 28. lipnja do 10. kolovoza 1991. na to područje u dvije smjene bilo upućeno 200 policijskih službenika. Nakon toga su dvije smjene bile u Borovu Naselju i Vukovaru, a ona posljednja (od 11. rujna do 20. studenog) prošla je kroz pakao Vukovara.

Kao pripadnici 1. GBR Tigrovi, u Erdutu, Dalju, Vukovaru, Iloku, Tovarniku i okolici tijekom ljetnih mjeseci u obrani toga dijela Hrvatske sudjelovali su i hrvatski branitelji iz našega kraja, a neki od njih nazočili su predstavljanju knjige.

Predsjednik UDVDR Ivanec Ljudvek Cikač okupljenima je pojasnio razloge promocije ove knjige u Ivancu. Korijeni, kako je rekao, sežu u 2018. i istraživanja za snimanje filma "Zaboravljena mladost".

Tada se, uz ostalo, analizirao i doprinos naših policajaca obrani toga kraja pa je dio filma snimljen u Tovarniku, čime je i započela suradnja s vodstvom Općine Tovarnik.

Svoja sjećanja na događanja iz toga vremena evocirao je i tadašnji djelatnik PP Ivanec Martin Lukavski.

Ivica Rudnički prisjetio se svog teškog ranjavanja 25. srpnja 1991. godine i liječenja u vukovarskoj bolnici. Zanimljive događaje iz toga vremena ispričao je i Zvonko Galić, koji se sa svojim Tigrovima nalazio 30-ak kilometara dalje, u trokutu Erdut-Dalj-Aljmaš.

Prikazani su i dijelovi dokumentarnog filma „Zaboravljena mladost“, u kojima su Lukavski, Rudnički i Galić snimljeni na autentičnim lokacijama u Tovarniku i Erdutu.

Prenoseći skupu pozdrave gradonačelnika Milorada Batinića, njegov izaslanik Vladimir Debeljak, umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske i predsjednik Hrvatskog časničkog zbora Ivanec, naglasio je da je pod jakim dojmom nakon svega što je čuo. Izjavio je da su ovako zabilježena svjedočanstva i poruka koja iz njih proizlazi zalog za budućnost i zalog za mlade generacije te trajan spomen na vremena kada se stvarala hrvatska država.

-Sve treba snimiti i staviti na papir, da ostane spomen na vremena kada se stvarala Hrvatska. Napravili ste veliku stvar i na tome vam čestitam – istaknuo je Debeljak.

Načelnik Policijske postaje Ivanec Danijel Leskovar zahvalio je ivanečkim udrugama na isticanju podatka o tome da je upravo policija u početku nosila sav teret Domovinskog rata.

Braniteljima je na njihovu doprinosu zahvalio i predsjednik Gradskog vijeća Ivanca Zdenko Đuras naglasivši da bez njih ne bi bilo slobodne Hrvatske te da stoga zaslužuju da im se pomogne, da ih se cijeni i podržava.

Promocija knjige „Svjedočim“ jedno je od više događanja kojima UDVDR Ogranak Ivanec ove godine obilježava jubilarnih 25 godina rada.

print