Novosti

Turističkim obilaskom Ivanca obilježen Međunarodni dan turističkih vodiča

Ponedjeljak

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana turističkih vodiča, u nedjelju, 26. veljače, Društvo turističkih vodiča i pratitelja Varaždin u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Ivanca organiziralo je besplatni turistički obilazak središta Ivanca na temu „Zaboravljene tajne Ivanca“.

Unatoč hladnom vremenu, obilasku pod vodstvom licenciranog turističkog vodiča prof. Mirjane Bračko i voditelja TZ-a Ivanec Borisa Jagetića Daraboša odazvalo se 40-ak sudionika sa šireg područja Varaždinske županije. Među njima su bili i zamjenik gradonačelnika Marko Friščić, direktorica TZ-a Ivanec Romana Pomper Pozder i dr.

Svi oni su kroz zanimljive priče i legende, ali i stare fotografije i razglednice iz privatnog arhiva B. Jagetića Daraboša, saznali brojne zanimljive detalje o povijesti Planinarskoga grada.

Osim lokacija na kojima su se nekada nalazila vrlo zanimljiva zdanja, poput Staroga grada, prvog samoposluživanja, fontane, kapelice Blažene Djevice Marije i dr., sudionici su imali prilike čuti i zanimljivosti o mlinovima i Ivanečkom mlinarskom putu, vidjeti gdje se u Ivancu nalazi suhozid, spomen ploča s nadmorskom visinom Ivanca, ali i čuti nešto više o povijesti zgrade budućeg Centra za posjetitelje.

Obilasku su se pridružili i učenici ivanečke OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog pod vodstvom dr. sc. Suzane Jagić, a posebno veseli dolazak i interes turističkih vodiča iz Varaždina kojima je Ivanec zanimljiva destinacija za buduća turistička vođenja.

Svi sudionici na kraju su obišli Muzej planinarstva i novouređeni Turističko-informativni centar, gdje su preuzeli brošure i letke o turističkoj ponudi Ivanca. Za uspomenu im je Turistička zajednica darovala set razglednica i mali magnet s motivom Ivančice.

print