Novosti

IMA LI JOŠ NADE ZA IVANEČKE VODOVODE I IVKOM-VODE? Ustavni sud ukinuo Uredbu Vlade RH o uslužnim područjima

Četvrtak

Ustavni sud RH pozitivno je riješio tužbe Grada Ivanca i drugih gradova, općina i komunalnih poduzeća diljem Hrvatske te ukinuo Uredbu Vlade RH o uslužnim područjima koju je donijela  30. prosinca 2021. godine.

Riječ je o Uredbi temeljem koje su ivanečki vodovodi, tvrtka Ivkom-vode Ivanec u većinskom vlasništvu Grada Ivanca (58%) sa svojom 100 milijuna kuna vrijednom imovinom, trebale biti pripojene Varkomu Varaždin.

Uvažavajući prigovore Grada Ivanca i ostalih tužitelja koji su tražili ocjenu suglasnosti Uredbe s Ustavom i zakonom, Ustavni sud je ocijenio da Vlada RH u postupku donošenja njena donošenja nije postupila u skladu sa standardima utvrđenim Ustavom i zakonima.

Vlada mora ponoviti postupak donošenja Uredbe

Stoga je Uredbu ukinuo i odredio da Vlada novu Uredbu treba donijeti do 15. srpnja. A to znači da sada sve kreće ispočetka, odnosno, Vlada RH mora ponoviti cijeli postupak donošenja Uredbe.

Kako komentira presudu Ustavnog suda; ima li još nade za spas ivanečkih vodovoda i Ivkom-voda – pitali smo gradonačelnika Ivanca Milorada Batinića:

-Od prvog trenutka tvrdili smo, a to smo i potkrijepili nizom argumenata, da je Uredba Vlade RH protivna Ustavu i zakonu. Drago mi je da je Ustavni sud prihvatio našu argumentaciju, kako po pitanju samog postupka donošenja Uredbe, tako i po pitanju obrazlaganja razloga uspostave uslužnih područja na način koji je propisala Vlada – ističe Batinić.

9.778 potpisa na peticiji – temelj za daljnju borbu za interese Grada i svih građana

-  Grad Ivanec će i dalje nastaviti braniti interese svojih građana i svoje tvrtke. Dodatni temelj za to nam je 9.778 potpisa na peticiji kojom su građani Grada Ivanca i bivše Općine Ivanec rekli NE pripajanju Varkomu i DA ivanečkoj vodi i očuvanju naše tvrtke i vodovoda. Temelj za to nam je i konsenzus po tom pitanju svih stranaka koje djeluju u Gradskom vijeću te potpora koju su kod potpisivanja peticije iskazali čelnici općina Bednja, Maruševec, Klenovnik i Donja Voća – poručuje Batinić.

Stoga će se, ističe, Grad i Ivkom-vode d.o.o. u javnu raspravu o novoj Uredbi uključiti s istim prijedlozima i stavovima kao i kod prošle Uredbe. Predložit će da tvrtka Ivkom-vode zadrži minimalno ono područje na kojem već dugi niz godina pruža uslugu javne vodoopskrbe. Također, da se uslužnom području Ivkom-voda, zbog dugogodišnjih težnji građana toga kraja, pripoje i naselja Jerovec, Horvatsko i Ribić Breg, to više što su ova naselja u obuhvatu Aglomeracije Ivanec, kao i neka druga naselja u drugim općinama gdje sada uslugu javne vodoopskrbe vrši Varkom.

U kontekstu izrazitog revolta građana cijelog ivanečkog kraja prema mogućnosti pripajanja Varkomu, ostaje da se vidi kako će se u predstojećem savjetovanju o novoj Uredbi o uslužnim područjima postaviti ostali akteri koji su sudjelovali u savjetovanju o Uredbi koju je Ustavni sud sada poništio – Varkom, Grad Lepoglava, lepoglavske udruge građana (privatni vodovodi) i Općina Maruševec te da li će se uključiti i ostale općine (Donja Voća, Bednja, Klenovnik) kao suvlasnici Ivkom-voda d.o.o. 

Čekamo konačno rješenje Ustavnog suda

-Pritom posebno napominjem da je Ustavni sud zasad objavio samo sažetak svoje odluke o ukidanju Uredbe Vlade RH, dok konačno rješenje s podrobnim obrazloženjima još nije stiglo. Kad stigne i kad ga proučimo, tada ćemo moći preciznije definirati eventualne daljnje nove korake i strategiju u smjeru obrane naših vodovoda i firme. O tome ćemo javnost na vrijeme informirati – poručio je ivanečki gradonačelnik.

„Vlada namjerno „čekala“ protek roka za objavu izvješća“

Svoju odluku da ukine Vladinu Uredbu, Ustavni sud argumentira s više jakih razloga. Ističe da je Vlada Uredbu trebala donijeti NAKON provedenog savjetovanja s JLS-ovima, županijama i javnim isporučiteljima vodnih usluga. Međutim, ona to nije učinila već je izvješće o provedenom e-savjetovanju objavljeno nakon stupanja Uredbe na snagu (8. siječnja 2022.).

„Navedeno navodi na zaključak da je Vlada svjesno i namjerno „čekala“ protek roka za objavu izvješća o provedenome savjetovanju, što se nikako ne može smatrati dobrom praksom i postupanjem u skladu i sa svrhom zbog kojih je obvezno savjetovanje i propisano čl. 11. st. 4 Zakona o pravu na pristup informacijama“ – stoji u odluci Ustavnog suda koji dalje ističe i sljedeće:

„Nespojivo s vladavinom prava“

„Ustavni sud ocjenjuje nespojivim s vladavinom prava i standardima dobre uprave da se izvješća o provedenom e-savjetovanju objave nakon stupanja propisa na snagu. Stoga Ustavni sud ocjenjuje da Vlada u postupku donošenja Uredbe nije postupila u skladu sa standardima koje nameću Ustav, Kodeks i čl. 11. st. 4. Zakona o PPI“ – konstatira se u Odluci Ustavnog suda.

Također, Ustavni sud utvrđuje da je Vlada, neovisno o postupku e-savjetovanja, bila dužna u postupku donošenja Uredbe priložiti obrazloženje iz kojeg bi bilo vidljivo zašto su uslužna područja formirana na način propisan Uredbom i da li su na svakom od tih uslužnih područja ispunjeni zakonom propisani kriteriji. Međutim, Sud je utvrdio da Vlada ništa od toga nije učinila.

Usvojeni prigovori predlagatelja

Ustavni sud na kraju konstatira i sljedeće:

„Uzimajući u obzir prigovore predlagatelja (npr. da se pojedini pripajaju gubitašima, odnosno prezaduženim društvima, da pojedini javni isporučitelji ne ispunjavaju zakonske uvjete), proizlazi da legitiman cilj koji se Zakonom o vodnim uslugama želi postići – a to je osiguranje priuštivosti cijene vode stanovnicima i poslovnim korisnicima te kvantitativna i kvalitativna dostupnost vode i usluga odvodnje - uopće ne proizlazi iz sadržaja Uredbe“ – zaključuje Ustavni sud RH.

Sažeta odluke Ustavnog suda RH dostupan je u privitku ovoga teksta.

print