Novosti

NA INICIJATIVU I U ORGANIZACIJI GRADA IVANCA Kroz obilan snijeg probija se cesta od Žganog vina do vrha Ivančice, isključivo za potrebe interventnih službi i opskrbe PD-a

Subota

Na inicijativu i u organizaciji Grada Ivanca, jučer je počelo čišćenje od obilnog snijega 9 kilometara ceste na potezu od Žganog vina do vrha Ivančice. Za taj posao Grad je angažirao tešku mehanizaciju Hidroinga d.d. iz Varaždina. 

O količini snježnih padalina i surovim uvjetima koji vladaju u planini svjedoči podatak da je čišćenje počelo u petakposlijepodne, a nastavljeno je danas, pri čemu se s radovima došlo 1,5 km do druge lugarske kućice. Čišćenje se ponovno nastavlja u ponedjeljak.

Prethodno je Ivkom d.d. svojim strojem raščistio cestu od Prigorca do Žganog vina.

Troškove pokrivaju Grad Ivanec i Odašiljači i veze

Kao što je poznato, cesta do vrha Ivančice je u nadležnosti ŽUC-a, međutim, već godinama ta se cesta u zimskim uvjetima ne čisti i u zimskom periodu je zatvorena za promet. 

Međutim, u zadnje vrijeme na Ivančici su učestale ozljede posjetitelja, što zbog nepažnje, nezgoda i nepoznavanja planine, a što zbog lakomislenosti pojedinih posjetitelja, avanturizma i konzumiranja alkohola. 

Pri tome članovi Hrvatske gorske službe spašavanja svako malo jure na iznimno teške i mukotrpne intervencije u planini, pri čemu im je glavni problem upravo neočišćena cesta do vrha i otežan pristup do unesrećenih.

Za HGSS, Odašiljače i veze i Planinarski dom

-Budući da su iz ŽUC-a poručili da u svom planu nemaju predviđeno čišćenje ove ceste, a potaknuti sigurnosnim razlozima, odlučili smo čišćenje ceste do vrha Ivančice isfinancirati gradskim sredstvima, kako bismo HGSS-u i hitnim službama u slučaju potrebe omogućili nesmetan pristup vozilima do samog vrha. Zahvaljujem i tvrtki Odašiljači i veze iz Zagreba koja će pokriti 30% troškova, budući da je i njoj u interesu očišćena cesta do vrha radi pristupa  odašiljaču. Očišćena cesta omogućit će i nesmetanu opskrbu Planinarskog doma na Ivančici – izjavio je gradonačelnik Milorad Batinić koji je danas na terenu bio sa svojim zamjenikom Markom Friščićem i gorskim spašavateljem iz HGSS-a – Stanice Varaždin Ivanom Vitezom.

Upozorenje: Cesta do vrha i dalje zatvorena za posjetitelje

Po tom pitanju donosimo i važno upozorenje svim posjetiteljima Ivančice. Dakle, iako će cesta biti očišćena, ona i dalje ostaje zatvorena za promet osobnim vozilima i idućih će dana kod Žganog vina biti zatvorena zaprekama.

Apelira se stoga na sve kojima bi palo na pamet da do vrha ipak krenu svojim automobilom da to ne čine, jer kretanje cestom u ovakvim uvjetima je vrlo opasno.

-Pristup vrhu imat će samo interventne službe, vozila tvrtke Odašiljači i veze te osoblje Planinarskog doma za potrebe opskrbe – poručuje Marko Friščić, načelnik Stožera civilne zaštite.

Također, zbog velike navale vikend posjetitelja nakon snježnih padalina, preopterećeno je postalo i parkiralište na Rapikovcu, što je proteklih dana dovelo do prometnog kolapsa u Prigorcu te otežalo pristup vozilima interventnih službi. I nedavna intervencija HGSS-a na Ivančici, kada je spašavana osoba s ozljedom koljena, pokazala je koliko je važno u neposrednoj blizini planine imati osiguran prolaz za interventna vozila.

Rapikovec: Ne parkirajte na obilježenim parkirnim mjestima!

-Obavještavamo sve posjetitelje Ivančice da će ubuduće dva parkirna mjesta na Rapikovcu biti obilježena i rezervirana za vozila HGSS-a. Ova dva mjesta zasad će biti označena natpisom (tablom), a čim to dopuste vremenske prilike, bit će i iscrtana. Apeliramo na sve izletnike da na ovim mjestima ne parkiraju svoja osobna vozila (a jednako tako i na mjestima rezerviranim za invalide) jer možda će pomoć na planini biti potrebna upravo vama. S obzirom na sigurnosni aspekt ove priče, parkiranje će kontrolirati prometni redar i policija – poručuje Friščić.

print