Novosti

NOĆ MUZEJA Mnoštvo posjetitelja odazvalo se bogatom i zanimljivom programu u Muzeju planinarstva

Subota

Mnoštvo posjetitelja iz Ivanca i šire okolice, među njima i puno planinara, u petak se, 27. siječnja, pridružilo bogatom i zanimljivom programu Noći muzeja održanom u Muzeju planinarstva Ivanec. Prvi dio programa održan je u muzejskoj galeriji, gdje je, u ime Grada Ivanca i Muzeja kao organizatora, sve okupljene pozdravio zamjenik gradonačelnika Marko Friščić:

-Nakon dvije godine pauze i prisilnih online druženja zbog korone, lijepo je ponovno biti na druženju uživo u Noći muzeja. Ovogodišnji moto ove nacionalne manifestacije je „Muzeji su važni!“. A koliko su važni pokazuje i činjenica da - iako je ivanečki muzej još u izgradnji i nema stalni postav – ovaj djelić budućeg integralnog muzeja omogućuje prezentaciju brojnih izložbi i sadržaja muzejske baštine – naglasio je M. Friščić te svima poželio ugodno druženje i dobru zabavu.

Bogata ivanečka fotografska tradicija

U Noći muzeja 2023. Ivanec se prisjetio svoje bogate povijesne fotografske tradicije i fotografa koji su, stvarajući svaki u svome vremenu, dali neprocjenjiv doprinos hrvatskoj te osobito, ivanečkoj fotografiji. 

Tim povodom su učenici OŠ Ivanec u sklopu projekta „Moj grad u muzeju“ izveli zanimljivu posvetu znamenitim ivanečkim fotografima Otokaru Hrazdiri, Bruni Steineru Županiću, Cvjetku Šoštariću, Petru Jagetiću i Branku Težaku. 

Pod vodstvom učiteljice dr. sc. Suzane Jagić, učenici su posvetu izveli u stihovima, na tekst koji je priredila mag. hist.Ana Škriljevečki.  Program su izveli učenici Eva Kramarić, Simon Herceg, Iva Friščić, Helena Canjuga i Helena Težak. 

Nadahnuto predavanje Zorana Stanka

U nastavku je zanimljivo predavanje naslovljeno „S fotoaparatom u zagrljaju planina“, održao Zoran Stanko. 

Po struci mag. polit., Zoran je sjajan fotograf mlađe generacije, koji nasljeduje bogatu ivanečku fotografsku tradiciju i to upravo na temi planina. 

On je u nastavku nadahnuto pripovijedao o bezbrojnim planinarskim pohodima po Alpama, koje su ga vrhuncima kojiparaju nebo osvojile „na prvu“, kao i o usponima na njemu najdražu planinu – Ivanščicu. Svoje doživljaje i impresije potkrijepio je prezentacijom impresivnih fotografija s mnogobrojnih pohoda te s dva videa s prikazom spektakularnih prizora planina snimljenih dronom.

-Kad svojim fotografijama preko društvenih mreža pratiteljima prenesem zvuk, cvrkut ptica i prirodu koja liječi, pa mi se nakon toga nepoznati ljudi jave i kažu da su pošli mojim tragom, srce mi je puno i drago mi je što se ova „zaraza“ širi i na druge – zaključio je Zoran, uz buran aplauz publike.

Pjesma, razglednice, foto kulisa

U nastavku su lijep glazbeni program, koji je publika također naglasila toplim pljeskom, izvele učenice Srednje škole Ivana Kos (solistica) i Nina Sever (glasovir)

Posjetitelji su se sinoć mogli i fotografirati ispred kulise Starog grada Ivanca (fotografija kule nekadašnjeg zdanja autora Petra Jagetića) te fotografiju s „Pozdravom iz Ivanca“ ponijeti za uspomenu za Noć muzeja 2023.

Mnogi su razgledali i izložbu fotografija Branka Težaka „Dobra čud“, koja je otvorena tjedan dana prije.

U program se uključila i Turistička zajednica grada Ivanca,koja je za sve posjetitelje pripremila omotnicu s razglednicom iz Ivanca. Pet najsretnijih posjetitelja u omotnici je pronašlo poklon bon, a on je sa sobom nosio ugodno iznenađenje – planinarsku torbu s mnoštvom promo poklona brendiranih logom Ivanca – Planinarskog grada.

Uz planinarsku vatru u dvorištu muzeja

Druženje je potom nastavljeno ispred muzeja, gdje su planinari HPD-a Ivančica naložili planinarsko ognjište, a na njemu su svi zainteresirani posjetitelji, i djeca i odrasli, pekli i „guštirali“ jeger. U prohladnoj noći u kojoj je lagano lepršao snijeg, sjedenje na „trčkima“ uz vatru bilo je ugodno i zabavno, a time je ujedno nastavljena tradicija planinarskih ognjišta u ivanečkim Noćima muzeja.

Velik doprinos ovom dijelu manifestacije dali su članovi HPD-a, koji su neumorno pekli i rezali jeger brojnim okupljenim posjetiteljima oko štandova. 

Domaće delicije, planinarski novčići

Ništa manje gužve nije bilo ni oko štanda Društva prijatelja narodnih običaja Maska, čije su članice i ovoga puta ispekle brdo orehnjača, makovnjača, podignutih štruklji od sira, zljevki, pita od sira i svakakvih drugih kolača.

Na Noć muzeja došla je i srednjovjekovna pokretna kovačnica novčića Družbe vitezova Zlatnog kaleža iz Donje Stubice. Oni su prikazali umijeće kovanja planinarskih novčića.

Hvala!

Prilika je to i za zahvalu svima onima koji su pružili nevidljivu, ali veliku podršku uspjehu ove manifestacije, od djelatnika tvrtke Ivkom d.d., koji su očistili dvorište muzeja od snijega, dovezli štandove i postavili zaštitni tepih, pa do Drvodjelca, koji je darovao dio drva za vatru. 

Spomenimo da su Noć muzeja pratili i direktorica Turističke zajednice Romana Pomper Pozder, v.d. ravnateljice Muzeja Irena Kresonja, gradske pročelnice, ravnatelj OŠ Ivanec Damir Jagić, predsjednik HPD-a Ivančica Borislav Kušen, predsjednica Društva Maska Vlasta Friščić i dr.

Program u muzeju vodila je Andreja Loparić.

print