Novosti

IZASLANSTVO UDVDR-a i HVIDR-e IVANEC Poklon žrtvama Domovinskog rata na području istočne Slavonije i zapadnog Srijema

Petak

Izaslanstvo UDVDR-a i HVIDR-e Ivanec boravilo je u dvodnevnom posjetu istočnoj Slavoniji i zapadnom Srijemu. Tom je prilikom na poprištima velikog stradavanja civila i hrvatskih branitelja od strane lokalnih terorista i srpskih agresora odalo počast brojnim žrtvama.

Posjet je započeo u Lovasu, obilaskom velikog gradilišta na ulazu u ovo pitomo naselje, gdje se gradi veliki spomenik sjećanja na pobijene mještane koje su teroristi potjerali u minsko polje. Naime, tijekom ljeta i rane jeseni 1991. domaći Srbi, paravojska iz Srbije i JNA terorizirali su stanovništvo ovoga kraja. Najgori zločin, poznat i kao “Krvava berba grožđa”, dogodio se 18. listopada. Pod izlikom da ih vode u berbu grožđa, 50-ak muškaraca odvedeno u je obližnje, pri čemu su neki ubijeni putem, 21 je poginuo, a 14 ranjeno u minskom polju u koje su ih, pod prijetnjom oružja, natjerali agresori. Bilo bi i više mrtvih, no prema svjedočenjima preživjelih, spasio ih je jedan razuman oficir JNA.

Izaslanstvu se priključila pročelnica u Općini Lovas Mirka Latas te su svi zajedno položili cvijeće i zapalili svijeće na spomen obilježju kod masovne grobnice na groblju u Lovasu, u koju su agresori zakopali pobijene mještane. Dostojnim ispraćajem, oni su svoj mir našli tek nakon mirne reintegracije.

“Nema obitelji na području Lovasa kojoj nije ubijen netko”, kazala je u svom emotivnom obraćanju gostima pročelnica M. Latas, čiji je otac završio u srpskom logoru, a djed ubijen od ruke dojučerašnjih prijatelja.

Na prijmu u općinskoj vijećnici, Latas je zahvalila gostima na ponovnom dolasku, istaknuvši kako su među rijetkima koji se sjete doći u njihovo mjesto, te ih pozvala na svečanost otvaranja spomen obilježja 21. ožujka 2023.  Prije rastanka, gosti i domaćini razmijenili su darove gradova Ivanca i Lepoglave s jedne, te Općine Lovasa s druge strane, te najavili ponovni susret u proljeće iduće godine.

Potom se izaslanstvo uputilo u Tovarnik, gdje su ih dočekali načelnik Anđelko Dobročinac, predsjednik Vijeća Dubravko Blašković i Ivan Bazina Šljiva, hrvatski branitelj, svjedok stradanja Tovarnika, ujedno i suborac policajaca s našeg područja, koji su u ljeto 1991. branili ovo mjesto uz samu granicu sa Šidom u Vojvodini. Bazina je i akter filma “Zaboravljena mladost”, koji su spomenute ivanečke udruge snimale i na tovarničkom području.

Domaćini su tom prilikom svojim gostima darovali primjerke knjige “Svjedočim”, koja govori o Tovarničanima koji su u rujnu i listopadu 1991. bili ubijani, mučeni i, u konačnici, prognani. Knjiga će krajem siječnja iduće godine biti predstavljena i u ivanečkoj Gradskoj knjižnici.

Potom je polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća, u ime braniteljskih udruga, Grada Ivanca i Gradskog vijeća Ivanca, odana počast svim ubijenim Tovarničanima i Iločanima. Povijesno, najteži dan u tom srijemskom mjestu bio je 22. rujna, kada su JNA, domaći i srbijanski četnici ubili 68 mještana.

Drugog dana boravka na istoku Hrvatske izaslanstvo ivanečkih braniteljskih udruga poklonilo se žrtvama Vukovara na Memorijalnom groblju hrvatskih branitelja, a potom i na Ovčari odalo počast ubijenima 20 /21. studenog 1991. godine, među kojima su Josip Kapustić i Tomo Jambor iz Žarovnice te posjetilo Spomen dom Ovčaru.

Potom su posjetili i Vučedol, gdje su bili raspoređeni ivanečki policajci u ljeto 1991., pa  Vukovarski vodotoranj, simbol stradanja grada 1991. Žrtvama su se poklonili i u Borovu Naselju, gdje se borio najveći broj policajaca iz ivanečkog i lepoglavskog kraja i okolice, a nakon toga i kod spomen obilježja legendarnom Blagi Zadri na Trpinjskoj cesti, “groblju tenkova”.

Na povratku kući zastali su na spomen obilježju kod Nemetina, na mjestu gdje se 14. kolovoza 1992. godine odvijala najveća razmjena zarobljenika (razmijenjeno je 714 hrvatskih branitelja i civila, mahom zarobljenih nakon pada Vukovara, koji su nakon toga odvedeni u koncentracijske logore Srbije i Crne Gore). Među njima je bio i Vjekoslav Špac, predsjednik HVIDR-e Ivanec.

Hrabrim Osječanima i Osječankama izaslanstvo se naklonilo kod spomen obilježja „crveni fićo“, svojevrsnog zaštitnog znaka centralnog mjesta Slavonije i uspomenu na jedan od najdojmljivijih događaja u Domovinskom ratu, koji se zbio 27. lipnja 1991. godine.

Posjetom Osijeku okončano je odavanje počasti stradalim hrvatskim braniteljima i civilima na području istočne Slavonije i Srijema, koje je UDVDR Ogranak Ivanec, u suradnji s HVIDR-om Ivanec, proveo u sklopu cjelogodišnjeg programa Dani sjećanja na Vukovar – Ni sjene više nema”, satkanog od više aktivnosti, a koji podupiru Ministarstvo hrvatskih branitelja i Grad Ivanec.

print