Novosti

Gradsko vijeće Ivanec jednoglasno donijelo proračun Grada Ivanca za 2023. godinu

Srijeda

Gradsko vijeće Ivanec na svojoj sjednici održanoj u utorak, 13. prosinca, jednoglasno je donijelo proračun Grada Ivanca za 2023. godinu vrijedan 9,98 milijuna eura ili 75,2 milijuna kuna.

Donošenju najvažnijeg gradskog financijskog dokumenta prethodilo je razmatranje i donošenje svih gradskih programa koji su njegov sastavni dio, a to su programi gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture, održavanja komunalne infrastrukture, javnih potreba u socijalnoj skrbi, kulturi i sportu, Program korištenja naknada za zadržavanje nezakonito izgrađenih zgrada, Program utroška sredstava šumskog doprinosa te Program javnih potreba za obavljanje djelatnosti Hrvatske gorske službe spašavanja – Stanice Varaždin u 2023.

S obzirom na to da je programski i financijski uz proračun za 2023. vezan i cijeli niz pratećih odluka, vijećnici su donijeli i novu Odluku o socijalnoj skrbi, Odluku o potporama za djecu i mlade u sustavu obrazovanja, Program pomoći građanima radi ublažavanja posljedica  poskupljenja energenata, Odluku o jednokratnoj novčanoj pomoći za umirovljenike i građane slabijeg imovinskog stanja, zatim, izmijenjenu i dopunjenu Odluku o komunalnom doprinosu i Odluku o komunalnoj naknadi (koju je predložio SDP-ov Dalibor Patekar) te Program potpora poduzetnicima radi ublažavanja posljedica poremećaja u poslovanju prouzročenih rastom cijena energenata.

Rebalans proračuna za 2022.

Vijećnici su prihvatili i četvrti rebalans proračuna za ovu godinu. Prijedlog rebalansa obrazložio je gradonačelnik Milorad Batinić te pritom iznio retrospektivu teške i izazovne 2022. godine, a koja je ujedno bila i polazište i poveznica za raspravu o proračunu za 2023.

-Korekcije proračuna tijekom 2022. bile su potrebne ne samo zbog toga što je ova godina bila iznimno zahtjevna, već i zato što Zakon nalaže da se proračun tijekom godine mora mijenjati i prilagođavati aktualnim prilikama, pa smo tako i mi gradske financije morali prilagođavati realnoj situaciji. Od 2005. godine, otkako sam na dužnosti gradonačelnika, nikad se gradska uprava i proračun u jednoj fiskalnoj godini nisu suočili s takvim turbulencijama kao što je to bilo ove godine – naglasio je gradonačelnik.

Glavni razlog tome bila je globalna energetska kriza koja je izazvala inflaciju, val poskupljenja, nestabilnost na tržištu, nestašice materijala, velike probleme u ugovaranju poslova, manjak radne snage i dr., a sve to odrazilo se i na poslovanje ivanečkog proračuna. Sve to bile su objektivne okolnosti slijedom kojih je ove godine proračun Grada, u nikad jačoj mjeri, otvoren najosjetljivijim skupinama građana te poduzetnicima i građanima, kako bi im gradske potpore barem djelomično pomogle u ublažavanju posljedica energetske krize i poskupljenja.

Voda, smeće, kamenolom, Prostorni plan

Gradonačelnik se osvrnuo i na probleme koji su ove godine izuzetno otežali rad gradske uprave, Gradskog vijeća i izvršne vlasti, a što je dovelo do iscrpljivanja uprave problemima koji su Gradu Ivancu nametnuti izvana. Riječ je o zahtjevima za dovozom tuđeg otpada u Jerovec, pripajanje Ivkom-voda varaždinskom Varkomu te otvaranja kamenoloma na Ivančici. Podsjetivši na sve što se događalo oko toga – na referendumske inicijative, zabranu referenduma, zborove građana po mjesnim odborima, potpisivanje dvije peticije, na pokrenute pravosudne postupke, nezadovoljstvo građana i dr., Batinić je gradskim vijećnicima zahvalio na jednoglasnoj podršci i jedinstvenom stavu po pitanju zaštite interesa Grada i svih njegovih građana.

Pošto su u tijeku izmjene i dopune Prostornog plana Varaždinske županije, izrazio je i očekivanje da će se riješiti problem kojim je sada Gradu Ivancu na području Industrijske zone blokirano 150.000 m2 površina namijenjenih gradnji industrijskih pogona. Budući da to još nije riješeno i nema pozitivnih pomaka, istaknuo je da će Grad Ivanec nove površine za industrijske zone definirati svojim Prostornim planom te tako izaći u susret zahtjevima investitora zainteresiranih za nova gospodarska ulaganja.

Brojni realizirani projekti

Osvrćući se na pozitivne gospodarske trendove u Ivancu, istaknuo je povećanje broja novootvorenih tvrtki, trend rasta plaća i porast broja zaposlenih. Istaknuo je i vidljive pomake u edukacijama Poslovne zone Ivanec usmjerene prema budućim poduzetnicima, osobito onima u turizmu. Izrazio je i zadovoljstvo realizacijom svih programa koji su sadržani u rebalansu – modernizacijom prometnica, raznim komunalnim projektima, pripremama za otvaranje novih građevinskih zona te nizom projekata u društvenom segmentu – završenim skate parkom, TIC-om i muzejskom čuvaonicom, završnim radovima na Centru za posjetitelje te nikad većim ulaganjima u sport (otvoreni radovi na objektu NK Ivančice, završeni radovi na nogometnom igralištu Salinovec i opremanje modularnim objektima, pripreme za gradnju parkirališta, odvodnje i vodovoda na SRC-u Lančić i dr.)

Kao posebno važna i opravdana, istaknuo je ulaganja u vatrogastvo, što se posebno pokazalo u vježbi CZ u Srednjoj školi Ivanec, gdje su upravo vatrogasci pokazali iznimnu obučenost i profesionalnost.

- Posebno me veseli što je sporazumom Grada i VZ-a osigurano stabilno financiranje vatrogastva sve do 2026. godine, a vjerujem da će se i nakon toga ići u tom smjeru – zaključio je Batinić te istaknuo da je sve rečeno tek najvažniji presjek aktivnosti obuhvaćenih rebalansom proračuna za 2022.

Proračun za 2023.

Bio je to ujedno i uvod u najvažniju temu sjednice - Proračun Grada Ivanca za 2023. godinu s projekcijama za 2024. i 2025. Obrazložio ga je zamjenik gradonačelnika Marko Friščić te uvodno istaknuo da je, nakon tranzicijske faze u kojoj su postavljeni novi temelji za razvitak gospodarstva i turizma, Ivanec postao poželjno mjesto za život.

-Ono što sada slijedi jest faza ubrzanog razvoja Ivanca, a ovaj proračun prva je karika u tom lancu i tu poveznicu možemo pratiti kroz sve djelokruge rada Grada – naglasio je Friščić.

Otvaraju se turistički objekti

Vezano uz gospodarstvo, najavio je okretanje prema digitalnim tehnologijama u svim vidovima poslovanja, uvođenje novih, dodatnih potpora za sve gospodarstvenike, od industrije do turizma te formiranje novih industrijskih zona kroz prostorne planove i uređenje nove prometnice u Industrijskoj zoni, čime će se odgovoriti na brojne upite poduzetnika.

Osvrćući se na turizam, Friščić je najavio poticaje za implementaciju digitalnih tehnologija u poslovanju turističkih djelatnosti, posebno onih koji uz smještaj nude i neke vrste sadržaja.

Svi gradski projekti vezani uz turizam koji su tijekom proteklih godinu dana bili pripremani, iduće godine će zaživjeti, a to su Turističko-informativni centar i Centar za posjetitelje, dok je uređenje arheološkog nalazišta kandidirano na javni poziv Ministarstva kulture.

- Ako i ne dobijemo tražena sredstva, Grad će u njegovo uređenje i aktiviranje krenuti sam, po fazama. Nakon toga još nam samo preostaje uređenje gradske špice, a i to bi se već odradilo da nije zapelo na imovinsko-pravnim odnosima – istaknuo je zamjenik gradonačelnika.

Visoka ulaganja u sport

Osvrnuo se i na razvitak sporta, uz napomenu da je on usko vezan uz razvitak turizma, s obzirom na to da se i cijeli brend Ivanca kao Planinarskog grada veže uz Ivančicu, sport i rekreaciju. U tom kontekstu istaknuo je velika ulaganja Grada u nogomet (Ivanec, Salinovec, Margečan) te u gradnju igrališta za odbojku na pijesku. SRC Lančić, na žalost, nije prošao na natječaju resornog ministarstva, ali aktivnosti neće stati: Grad će ga etapno realizirati vlastitim sredstvima, budući da je riječ o velikom projektu koji će dati novu dimenziju zapadnom dijelu Ivanca i služit će svim građanima.

Osvrnuo se i na povećana ulaganja u kulturu, posebno na osiguranje više novca za najveće gradske manifestacije koje u ljetnim i zimskim mjesecima privlače najviše posjetitelja.

Nove stambene zone

Osvrnuo se i na formiranje novih stambenih zona u Ivancu (Gmajna) čime se ubrzava nicanje novih stambenih naselja te vezano za to, na stambene poticaje kojima Grad mladim obiteljima olakšava i stimulira rješavanje stambenog pitanja. Istaknuo je osigurana sredstva za energetsku obnovu obiteljskih kuća, kako bi što više ljudi ušlo u program i ostvarilo gradske poticaje. Prvenstveno je cilj pomoći građanima u ovoj energetskoj krizi, a dugoročni cilj je da Ivanec postane ekološki i energetski održiv grad.

- Kroz ESCO program će se na cijelom administrativnom području grada montirati nova, štedna LED rasvjeta na svakom stupu, čime će se postići potpuna rasvijetljenost svih naselja. Gradnjom reciklažnog dvorišta uvelike će se povećati standard zbrinjavanja otpada – naglasio je M. Friščić.

Ističući zaključno da Ivanec nikad nije bio grad koji je forsirao projekte nauštrb socijalno osjetljivih skupina građana, istaknuo je da se i u 2023. ide s paketom potpore i građanima i poduzetnicima kako bi prebrodili najteže krizne mjesece. A sve to pokazuje da su Gradu Ivancu, uz sve nabrojene kapitalne projekte, njegovi građani na prvom mjestu.

Nakon rasprave u kojoj su vijećnici Mihael Slunjski (SDP), Ljudvek Cikač (HDZ) i Goran Spasojević (Nezavisna lista M. Batinića) izrazili podršku i pohvalu predloženom proračunu, temeljni financijski dokument Grada za 2023. godinu prihvaćen je jednoglasno.

Sve odluke i planovi - jednoglasno

U nastavku sjednice, također jednoglasno, vijećnici su usvojili Odluku Odluci o utvrđivanju mjerila za sufinanciranje predškolskog odgoja djece u dječjim vrtićima te o sufinanciranju brige i skrbi o djeci koje pružaju dadilje, Pravilnik o unutarnjem ustrojstvu i načinu rada Dječjeg vrtića Ivančice, Odluku o osnivanju Kulturnog vijeća Grada Ivanca, Izmjene i dopune Etičkog kodeksa nositelja političkih dužnosti te dopunu Odluke o načinu i naplati parkiranja na javnim parkiralištima na području grada Ivanca.

Prihvaćena je i Analize stanja sustava civilne zaštite na području grada Ivanca u 2022. te donesen Plan razvoja sustava CZ za 2023. s trogodišnjim financijskim učincima.

Prihvaćeno je i izvješće o stanju u prostoru Grada Ivanca u razdoblju 2018.-2021. te izvješće o zaključcima stručne analize zaprimljenih inicijativa radi utvrđivanja osnovanosti pokretanja postupka za izradu i donošenje prostornih planova na području grada Ivanca.

print