Novosti

Održana završna priredba 42. kajkavskog književnog natječaja Draga domača rieč

Ponedjeljak

U prepunoj Kinodvorani Ivanec u petak je, 2. prosinca, održana završna priredba 42.   kajkavskog književnog natječaja Draga domača rieč.

Natječaj, kao i završnu priredbu na kojoj su najbolje stihove interpretirali sami autori, i ove je godine organizirala Gradska knjižnica i čitaonica „Gustav Krklec“. Glavni pokrovitelj manifestacije je Grad Ivanec, koji je desetljećima podupire financijski i logistički. Supokrovitelj je Varaždinska županija.

Manifestacija je, sama po sebi, revija kajkavskog stvaralaštva, u kojoj se može čuti zavičajni kaj šireg govornog kajkavskog područja. Potvrđuje to i podatak da se na natječaj prijavilo 139 odraslih autora i učenika iz 17 škola, s ukupno 256 radova.

U ime Grada Ivanca, na svečanosti se brojnoj publici obratio zamjenik gradonačelnika Marko Friščić te pozdravio sve okupljene pjesnike, književnike i ostale ljubitelje kajkavskog izričaja:

-Divim se vašem trudu i kreativnosti. Oduševljava me činjenica što u postojećim motivima i dalje nalazite uvijek novu inspiraciju te nas iznenađujete stihovima koji na originalan i svjež način oslikavaju naš kajkavski kraj i ljude u njemu – istaknuo je, među ostalim, M. Friščić koji je ujedno uručio novčane i druge nagrade najboljim pjesnicima u kategoriji odraslih i djece.

U konkurenciji odraslih pjesnika, za najljepše stihove nagrađeni su Ružica Marušić Vasilić iz Varaždina, Manuela Mikulić iz Bednje te Darko Foder iz Ivanca.

U dječjoj konkurenciji prvo mjesto pripalo je Ivanu Posavcu Kovaču iz Salinovca, drugo Mihaeli Cahun iz Ivanca, dok je treću nagradu dobila učenica Andreja Kundija iz Lepoglave.

Najbolje radove odabrala je prosudbena komisija u sastavu dr.sc. Mirjana Posavec, prof. Iskra Petak i glavna urednica izdanog Zbornika „Draga domača rieč“ Vesna Matišić, koja je i vodila priredbu.

Program su dopadljivim igrokazom „Vozel“ uljepšali učenici Područne škole Tina Ujevića iz Salinovca.

Priredbom Drage domače rieči Gradska knjižnica ujedno je obilježila Mjesec hrvatske knjige koji je ove godine bio posvećen mladima. Medijski pokrovitelji manifestacije su Ivanečke novine i Radio Sjeverni FM.

print