Novosti

Predstavljena slikovnica „Betežni zdravoga nosi“ urednika Darka Fodera i ilustratorice Veronike Đurasek

Utorak

Područna škola Tina Ujevića u Salinovcu je u petak, 4. studenog, bila domaćin promocije slikovnice „Betežni zdravoga nosi“ urednika Darka Fodera, ivanečkog pjesnika, kolekcionara i čuvara zavičajne tradicije.

Priča, koju mnogi Ivančani i mještani okolnih naselja pamte iz djetinjstva, sada je napokon i zabilježena u lijepo ilustriranoj slikovnici. Njena posebna vrijednost leži u tome što ju je Foder zapisao onako kako ju je i sam čuo – na kajkavskom.

A upravo to – očuvanje kajkavštine, umijeće pripovijedanja i odlične vizualizacije koje bi barem za trenutak trebale odvojiti djecu od digitalnih tehnologija - bile su niti  kojima se u realizaciji ovog zanimljivog projekta vodio i sam urednik.

 - Slikom se približiti djeci i usaditi im kajkavski - to je ono što sam uistinu želio kada sam pokrenuo ovaj projekt. Basna je pisana na općenitom kajkavskom narječju i čuva naš materinji jezik. Priču mi je u djetinjstvu pričala moja majka, a njoj je tu istu priču u djetinjstvu pričala njezina baka – istaknuo je na promociji D. Foder.

Za dopadljiv izgled slikovnice zasluge idu Veroniki Đurasek, nadarenoj učenici 2. razreda Prve gimnazije u Varaždinu, koja ju je na prekrasan način ilustrirala.

Kako je i sama istaknula na svečanosti promocije, za jedan takav pothvat trebalo je puno vremena, inspiracije, truda i kreativnosti, no kako je rekla, iznimno je uživala u ilustriranju slikovnice, a i u budućnosti bi se voljela angažirati na sličnim projektima.

Program je vodila Valentina Posavec Kovač iz PŠ Salinovec, a svojim su ga nastupom uljepšali učenici salinovečke škole. Za tu je priliku pjevao školski pjevački zbor, dok je dramska skupina u jednoj od svojih dviju izvedbi uprizorila i samu basnu „Betežni zdravoga nosi“.

Na samom završetku programa, okupljenima se u ime nakladnika, tvrtke Mini-print-logo, obratio Dejan Težak.

Tiskanje slikovnice financijski je podržao Grad Ivanec, a primjerke publikacije osigurao je za Gradsku knjižnicu Gustav Krklec te za sve vrtiće i osnovne škole s ivanečkog gradskog područja.

print