Novosti

Predstavljen Program gradskih potpora za energetsku obnovu obiteljskih kuća te mjere iz Javnog poziva za OIE u obiteljskim kućama

Petak

U četvrtak, 3. studenog, u prostorijama Poduzetničkog inkubatora Ivanec održana je informativna radionica na kojoj su zainteresiranim građanima predstavljeni Program potpora Grada Ivanca za energetsku obnovu obiteljskih kuća te mjere za obnovljive izvore energije u obiteljskim kućama koje su im dostupne iz Javnog poziva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Radionicu su organizirali Poslovna zona Ivanec d.o.o. i Grad Ivanec u suradnji s tvrtkama TESLA d.o.o. i Building d.o.o.Ivanec.

Na početku radionice je zamjenik gradonačelnika Ivanca Marko Friščić okupljenima predstavio Program povećanja energetske učinkovitosti obiteljskih kuća na području Grada Ivanca. 

Naglasio je da je cilj ovog programa poticati vlasnike obiteljskih kuća na povećanje energetske učinkovitosti u ciljusmanjenja potrošnje energije i energenata. Stoga je za te namjene osigurano više sredstava za sunčane toplinske sustave, kotlove za sječku/pelete, dizalice topline i fotonaponske sustave. 

Građani će putem ovog programa, koji stupa na snagu početkom 2023. godine, moći ostvariti potporu od  5.000, 7.000 do max. 15.000 kuna bespovratnih potpora.

Direktorica Poslovne zone Lana Labaš predstavila je administrativne uvjete aktualnog Javnog poziva za obnovljive izvore energije u obiteljskim kućama, raspisanog od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (s početkom zaprimanja prijava 15. studenog).

Tehničke uvjete poziva, koji se odnose na ulaganja u strojarske i elektrotehničke mjere, kao što su dizalice topline i sunčane elektrane, predstavili su mag. ing. el. Goran Ribić i mag. ing. aedif. Jerko Bošković. 

Oni su profesionalno i stručno, potkrijepljeno primjerima iz prakse, građanima pojasnili uvjete poziva, uključujući i proces certificiranja, kao i način funkcioniranja mjera OIE, njihove prednosti i nedostatke.

Uslijedila je aktivna rasprava, u kojoj su građani dobili odgovore na postavljena pitanja.

Sve građane zainteresirane za ovu temu obavještavamo da se za sve informacije mogu obratiti Projektnom uredu za EU fondove, na e-mail: [email protected] ili na brojeve telefona 042/645 – 485, 042/645 – 435 i 042/645 – 484. Po potrebi može se ugovoriti i sastanak u Projektnom uredu, ako je građanima potrebna pomoć oko pripreme dokumentacije za prijavu.

print