Novosti

POČAST NARODNOM HEROJU JOSIPU KRAŠU M. Friščić: I danas bi nam dobro došao jedan Kraš, da povede borbu za prava građana i radnika

Utorak

Na današnji dan, prije 81 godinu (18. listopada 1941.), u okršaju s ustašama poginuo je Josip Kraš, uvjereni antifašist, dugogodišnji sindikalni aktivist, organizator pokreta otpora fašizmu i fašističkom okupatoru u Gorskom kotaru, na Baniji i Kordunu. 

Kraš je rođen u Vuglovcu, 1900. godine. Zbog svojih iznimnih zasluga u sindikalnom djelovanju (među ostalim, branio je i prava ivanečkih rudara, a 1936. i 1937. godine organizirao je štrajkove koji su rezultirali povećanjem plaća i poboljšanjem uvjeta rada) te u organiziranju pokreta otpora proglašen je narodnim herojem i počiva u Grobnici narodnih heroja na Mirogoju.

U povodu obljetnice pogibije, danas je jedinom narodnom heroju našega kraja, kod njegove rodne kuće u Vuglovcu, počast odalo vodstvo Grada Ivanca na čelu s gradonačelnikom Miloradom Batinićem, zamjenikom gradonačelnika Markom Friščićem i predsjednikom Gradskog vijeća Zdenkom Đurasom te predstavnici Udruge antifašista i antifašističkihboraca Ivanec. Pridružilo se i nekoliko gradskih vijećnika te predstavnici Policijske postaje Ivanec i GO SDP-a Ivanec.

Nakon polaganja cvijeća i paljenja svijeća ispred Kraševe biste, okupljenima se obratio zamjenik gradonačelnika Marko Friščić. Povlačeći paralele s aktualnom političkom i socijalnom situacijom, ocijenio je da je za suvremeno promišljanje značenja Kraševa rada važna njegova predratna borba za radnička i socijalna prava te za ljudska prava općenito.

-I danas, jednako kao i tada, ima nepravde, samo što je bolje prikrivena nego nekad. Kad govorimo o pravima radnika i građana danas, postavlja se pitanje što je sa sredstvima koja građani uplaćuju javnim poduzećima (a koja trebaju završiti u cestama i drugim investicijama i projektima na korist svih), a koja kroz sustavnu pljačku dugi niz godina završavaju na računima privatnih osoba? Što je s verbalnim i fizičkim nasiljem koje nad malim čovjekom provode moćni ljudi, koji bi trebali biti primjer drugima? Što je s pravima građana na život u zdravom i čistom okolišu? I danas bi nam dobro došao jedan Josip Kraš, da povede borbu za prava malog čovjeka i radnika – konstatirao je M. Friščić te nakon toga sve nazočne pozvao na minutu šutnje u znak poštovanja poginulom narodnom heroju.

Počast Krašu odala je i delegacija Županijskog saveza udruga antifašističkih boraca i antifašista Ivanec, koja je kod spomen biste također položila cvijeće i zapalila svijeće.

print