Novosti

POČELA OBNOVA POVIJESNOG OBJEKTA U GRADSKOM PARKU Bit će stavljen u turističku funkciju

Petak

Odstranjivanjem prastare stropne konstrukcije (pokrova, trstike, daski) i trošne stolarije, počeli su radovi na energetskoj obnovi starog objekta u ivanečkome gradskom parku.

Ova zgrada jedini je preostali dio kompleksa nekadašnjeg Starog grada, a vjeruje se da je služila kao dvorišna gospodarska zgrada. 

S obzirom na to da je zgrada dio povijesti starog Ivanca, Grad ju je odlučio energetski obnoviti, urediti je i staviti u turističku funkciju.

Uz milijun kuna vlastitih sredstava osiguranih u proračunu te sa 600.000 kuna potpore ostvarene od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (na natječaju koji je ciljano bio raspisan za zgrade koje su zaštićeno kulturno dobro), Grad Ivanec je otvorio radove na uređenju starog objekta.

Centar za posjetitelje

-Projektom obnove (prema uvjetima konzervatora), zgrada ćepoprimiti svoj pretpostavljeni originalni izgled. Zidovi, podovi i krovna konstrukcija bit će toplinski izolirani s unutarnje strane. Izvest će se i svi instalaterski radovi (struja, grijanje, hlađenje, ventilacija). Grad će u objektu urediti centar za posjetitelje, a u njegovu sklopu planira se i lapidarij (izložbeni prostor) vezan uz tematiku Starog grada Ivanca – ističezamjenik gradonačelnika Marko Friščić, mag. arh.

Originalni izgled fasade bit će sačuvan

Kao zanimljivost, valja istaknuti da će starinska originalna cigla s vanjske strane objekta biti očišćena pjeskarenjem, čime će se sačuvati u izvornom obliku.

Sadašnji otvori na objektu (koji su nekad vjerojatno služili za prozračivanje kod sušenja sijena) također će s vanjske strane biti sačuvani u originalnom obliku, ali će iznutra biti zatvoreni.

U provedenom postupku javne nabave Grad Ivanec je izvedbu radova povjerio zajednici ponuditelja koju čine dvije ivanečke tvrtke - Graditeljstvo Andrije Grabara i ISF Tome Fištreka. Završetak radova očekuje se do kraja godine, do kada bi se trebali dovršiti svi zahvati potrebni za stavljanje objekta uturističku funkciju.

Tlocrtnim rješenjem planirano je da sanitarni blok u objektu, osim s unutarnje, bude dostupan i  kroz zaseban ulaz svanjske, zapadne strane. 

Time će Ivanec ujedno dobiti moderan javni toalet koji će posjetitelji moći koristiti prilikom manifestacija koje se odvijaju u gradskom parku i u centru grada.

print